dinsdag 3 april 2012



Helmond 2030


Helmond gaat een nieuwe stadsvisie maken over hoe de stad er in 2030 uit zou moeten zien. De opstelling van deze visie gebeurt interactief met inspraak van de Helmonders zelf. Renate Kenter van De Ruijter Strategie, die ook gemeentelijke visietrajecten in onder meer Velsen en Heemskerk heeft begeleid, ondersteunt Helmond hierbij.

Op de website van De Ruijter lees ik:

“ De wereld om ons heen verandert steeds sneller en wordt steeds complexer. We hebben te maken met mondiale, landelijke en regionale ontwikkelingen op economisch en maatschappelijk vlak, waar we weinig of geen grip op hebben.
Gemeentes moeten in hun beleid echter wel rekening houden met de gevolgen van deze trends, om erop in te kunnen spelen. Dus niet stil zitten en afwachten, maar proactief vooruitkijken en keuzes maken. Het college van B&W van de gemeente Helmond heeft deze handschoen opgepakt en is bezig met het opstellen van een Stadsvisie over hoe Helmond er in 2030 uit moet zien.
De ontwikkeling van de Stadsvisie is opgeknipt in twee delen. De eerste fase, waarin de externe ontwikkelingen in kaart zijn gebracht, heeft geleid tot een prachtig inspiratieboek. In de tweede fase zal de uiteindelijke visie worden opgesteld. Ook hier worden Helmonders bij geraadpleegd. Aan het einde van de tweede fase heeft de Helmondse gemeenteraad de eindstem over de Stadsvisie 2030.”

Het ED heeft de verschillende Helmondse politieke partijen gevraagd een bijdrage aan het debat over de stadsvisie 2030 te leveren.  Heel erg storm loopt het klaarblijkelijk nog niet. Tot op heden zijn alleen de bijdrage van GroenLinks en Helder Helmond in het ED verschenen.

Het meest interessant is het artikel van GroenLinks. Leidmotief hierin is de gedachte: niet elke stad of dorp voor zich, maar “ als we er als regio maar beter van worden ”GroenLinks preludeert op het ontstaan van een echte brainportregio. Gaat de echte doorbraak nu toch echt komen? Vergeleken met het stuk van GroenLinks is de bijdrage van  Helder Helmond mager. Michael Rieter blijft teveel in het heden.

Ik ben benieuwd naar de reacties van de andere partijen.
  
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185