woensdag 29 april 2015



Het CDA buiten het college in Brabant


Langzaam maar zeker komen verschillende reacties los over de verrassende ontwikkelingen rond de formatiebesprekingen in de provincie Brabant. Alles wijst erop dat het CDA buiten het college van gedeputeerde staten komt te staan. In Brabant verloopt het deze keer volkomen anders dan in de meeste andere provincies. Voor het Brabantse CDA is dit echt zuur. Brabant verliezen snijdt er diep in.

In allerlei commentaren wordt de vinger gelegd op waar het bij de onderhandelingen fout zou zijn gegaan. Allerlei redenen worden hiervoor aangevoerd. In nagenoeg alle commentaren wordt gewezen op de Ruit. Bestuurskundige Marcel Boogers noemde de aanwezigheid van Ruud van Heugten in het onderhandelingsteam van het CDA niet verstandig. Van Heugten was te nauw verbonden met De Ruit.

Verschillende commentatoren wijzen er ook op dat het CDA teveel vertrouwd heeft op de VVD. Het CDA heeft steeds de uitbreiding van de oude coalitie van VVD, CDA en SP met D66 afgewezen. Uitbreiding van het college van het college van gedeputeerde staten was voor het CDA onbespreekbaar. De Ruit en het vasthouden aan het smalle college heeft uiteindelijk het CDA opgebroken.

De toonzetting in het ED van woensdagmorgen in het artikel over de collegevorming heeft mij verbaasd. “ Boeren kunnen ook best zonder  CDA” was de kop van dit artikel. Het ED voerde het CDA weer eens op als boerenpartij en als partij de noodzakelijke ontwikkelingen in de agrarische sector tegenhield. Zonder CDA zouden de kansen op verduurzaming van de landbouw toenemen.

Het CDA moet zich door deze tegenvaller niet gek maken. Zij moet de komende periode vooral gebruiken om zich te herbezinnen op de uitgangspunten en de politieke vertaling van deze uitgangspunten in  een  nieuw beleid voor de 21 eeuw.  Van hieruit en vanuit een constructieve oppositie moet er gewerkt worden aan een nieuw elan voor het Brabantse CDA. Met tact en vernuft.


 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185