maandag 27 april 2015



Er zit leven in het verenigingsleven


“ Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft toch gelijk ”. Deze zin schoot mij vanmorgen door mijn gedachten in het Buurthuis in Mariahout. Hier kwamen op uitnodiging van de gemeente Laarbeek de Laarbeekse gedecoreerden bijeen  ter gelegenheid van Koningsdag. Ruim 150 Laarbeekers hadden aan de uitnodiging gevolg gegeven en gaven acte de preseance in een overvol Buurthuis.

De bijeenkomst was perfect georganiseerd en samen met het Mariahoutse Oranjecomité was er een aantrekkelijk programma. Alle lof voor de organisatie en de uitvoering.  Wnd burgemeester Ronnes hield een toespraak, waarin hij de geschiedenis van  Koningsdag ( prinsesjesdag , Koninginnedag ) schetste en hij er op wees dat alle gedecoreerden op de een op andere manier bijgedragen aan het maatschappelijke leven. Deze opmerking deed mij denken  aan een klein artikel in het ED van maandag. Hierin citeerde het ED Josje den Ridder van het SCP. Op een bijeenkomst in Zwolle bij de viering van vereniging en vergadering zei Den Ridder dat de sombere geluiden over toenemend individualisme en een afnemende bereidheid om dingen samen te doen niet terecht zijn.

In Nederland zetten mil­joenen mensen zich in voor hun club, vereniging of vakbond. De gedachte is dat minder wordt en dat verenigingen steeds min­der leden hebben. Het SCP heeft een genuanceerder beeld over die ontwikkeling, al­leen al omdat Nederland in inter­nationaal opzicht het ‘heel goed’ doet als het gaat om de organisa­tiegraad van mensen.

„Sinds 1980 zijn er meer mensen lid geworden van een grote orga­nisatie. Het aantal vrijwilligers schommelt, maar dat is niet sensa­tioneel. Kortom, die somberheid over onze aandacht voor en be­trokkenheid bij het maatschappe­lijk middenveld is onterecht”, zegt Den Ridder. Als het al minder gaat, is dat het geval bij verzuilde organisaties zo­als kerken, politieke organisaties, vakbonden en vrouwenbonden. Daar staat volgens Den Ridder te­genover dat consumentenorgani­saties het goed doen. „Dat was in 1980 wel anders. Er is dus iets an­ders voor in de plaats gekomen.”

Die verschuivingen zijn ook zicht­baar bij de goededoelenorganisa­ties. Van de leprastichting zijn steeds minder mensen donateur. Daar staat tegenover dat bijvoor­beeld Stichting KiKa het goed doet. Gymnastiekverenigingen tellen, in vergelijking met enkele decen­nia terug, minder leden, maar het ledenaantal bij golfverenigingen groeit juist. 


Zo’n berichtje geeft de burger die voornamelijk negatieve berichten hoort over de afnemende bereidheid voor vrijwilligerswerk. We moeten deze vrijwilligers inderdaad koesteren.

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl
of bel 0653627185