dinsdag 7 april 2015



Grondprijsverlaging in Laarbeek


Landelijk is de hoogte van de grondprijzen voor bouwgrond een hot item. Mede door de economische crisis is de bouwmarkt in een gestort. Hierdoor dalen de inkomsten van de gemeenten. Een aantal gemeenten heeft van de nood een deugd gemaakt en daarom geëxperimenteerd met de grondprijzen. Sommige gemeenten hebben een pilot opgezet; een aantal pilots zijn gestopt en in een aantal gemeenten is de verlaging definitief gemaakt. Zo heeft de gemeente Veghel de grondprijzen definitief verlaagd; de gemeente Venray daarentegen heeft de pilot gestopt.

De grondprijzen in Nederland zijn volgens de Nederlandsche Bank in de tien jaar voor de crisis (tussen 1997 en 2007) tot wel 250 procent zijn gestegen.De cao-lonen en materiaalkosten zijn in de afgelopen jaren met 50 procent gestegen, maar de grondprijzen met 250 procent. De grondprijs is daardoor een heel groot deel geworden van de totale prijs van een huizenkoper. Veel gemeenten moeten wel  tot het verlagen van de prijzen, omdat de gemeentefinanciën onder druk staan. Veel gemeenten hebben bouwgrond duurder aangekocht dan de prijs waarvoor ze het wegens de huidige markt kunnen kopen. Van de veertig gemeenten die Nieuwsuur onlangs n onderzocht, waaronder de dertig grootste, hebben 33 een verlies van minstens een miljoen euro gemaakt. Bij elf gemeenten lag het verlies in 2011 hoger dan twintig miljoen euro.
Gemeenten wachten echter te lang met het nemen van hun verlies. Er wordt al vier jaar gepraat over het verlagen van de grondprijzen als een deel van de oplossing voor de problemen op de woningmarkt zonder dat er op grote schaal maatregelen worden genomen. Allerlei gemeenschapsvoorzieningen worden nu via de grondprijzen gerealiseerd. Allemaal voor hele mooie doeleinden, maar het is de vraag in hoeverre de koper van een kavel daar voor moet betalen.
De grondprijzen in Nederland verschillen flink per regio. Uit cijfers van makelaar NVM blijkt dat waar in 2002 de grondprijs per hectare nog op 34.000 euro lag, dit in 2012 is gestegen naar 46.000 euro. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat de gemiddelde prijs per vierkante meter voor de bouwgrond voor woningen momenteel op 394 euro ligt.
In Laarbeek ligt de grondprijs aanzienlijk lager. De gemeente zit op € 240,00. Toch moet Laarbeek ook iets doen om de bouwactiviteiten weer op gang te brengen. Weliswaar trekt de economie de laatste maanden weer wat aan en zijn  ontwikkelaars weer iets meer geneigd om projecten op te starten. Zij hikken vaak tegen de hoge grondprijzen.
PNL heeft enige tijd geleden de discussie over de grondprijs aangezwengeld; zij kwamen met het idee van een soort summersale, een tijdelijke algemene verlaging van de grondprijs. Het college en de meerderheid van de raad wilde hier echter niet aan. Het was voor veel partijen een te gewaagde stap met mogelijk te grote consequenties voor de gemeentelijke financiën.
Echter om de bouwactiviteiten op gang te brengen moest het college wel iets doen. Bouwbedrijf Hendriks Coppelmans dat in de Beekse Akkers huurwoningen boven de sociale huurgrens van € 34.229,00 wil gaan bouwen wil niet verder dan een grondprijs van € 221,00 excl. BTW. Zo gezien had de gemeente weinig keus.
Op zich een verstandige keus van het gemeentebestuur.  Er kan nu gebouwd worden voor een categorie die door de veranderde regelgeving tussen  de wal en het schip dreigt te vallen. Of de verminderde opbrengst opgevangen kan worden binnen de exploitatiebegroting  zal de toekomst leren.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185