woensdag 22 april 2015



De Eerste Kamer en de benoeming van burgemeesters.


De wijze van benoeming van burgemeesters is weer onderwerp van discussie. Dit keer in de Eerste Kamer. Er ligt een initiatiefvoorstel van D66  om de benoeming van burgemeesters en commissarissen van de Koning uit de grondwet te halen.

Het voorstel dat al door de Tweede Kamer aanvaard is, leverde afgelopen dinsdag veel vragen en weerstand. Volgens de initiatiefnemer, Gerard Schouw, van D66  is het voorstel in de Eerste Kamer nog lang geen gelopen race. Schouw zelf heeft goede hoop dat het voorstel door de Eerste Kamer komt.

Het voorstel van D66 regelt niet hoe de aanstelling van deze bestuurders eruit moet gaan zien. Daarover moet een ander voorstel komen. Als de benoeming alvast uit de Grondwet is gehaald, maakt dat volgens Schouw de weg vrij om een grondige discussie te voeren over de positie en benoemingen van de burgemeester. In een  notitie heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zonder zelf een keuze te maken hiervoor al de contouren aangegeven.

Veel partijen in de Eerste Kamer hebben bezwaar tegen deze volgorde die D66 voorstelt. Onder meer VVD en CDA vinden dat er eerst duidelijkheid moet komen over een nieuwe procedure. De PvdA vindt het niet dringend nodig om het huidige systeem te veranderen. Volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is er geen beletsel om de benoeming uit de Grondwet te halen en onder de gewone wet te laten vallen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185