dinsdag 28 april 2015



Buiten spel


Waar kies je als politieke partij bij onderhandelingen over een nieuw college van gedeputeerde staten voor?  Ga je de onderhandelingen in met een realistische blik gericht op deelname of houd je rigoureus vast aan je eigen opvattingen met de mogelijkheid dat je buiten de boot valt? Allemaal vragen die zich opdringen nu het CDA in Brabant buiten de boot dreigt te vallen.

De oorzaak van alle ellende ligt bij de vermaledijde Ruit die Brabant splijt. Het lijkt erop dat de onderhandelaars van het CDA in Den Bosch zich verkeken hebben op de onverzettelijkheid van de SP op dit moment m.b.t. de Ruit en de plooibaarheid van de VVD. De VVD heeft kennelijk eieren voor haar geld gekozen en een hogere waarde aan de deelname in het college gesteld dan aan haar principes.  Het CDA heeft dit niet gedaan  en betaalt hiervoor nu de prijs. De appel is zuur voor het CDA dat zich op een slinkse wijze buiten spel voelt gezet.

Of heeft de onderhandelingsdelegatie niet goed opgelet en teveel vertrouwen gehad in de VVD? Vreemd blijft dat een zich steeds rechtser opstellende VVD nu in Brabant kiest voor een liberale sociale coalitie met SP en D66. Dit is een beeld dat niet goed past in het landelijke profiel.

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185