maandag 6 april 2015



En Laarbeek?


Op verschillende plaatsen in het land bezinnen gemeenten zich op hun toekomst. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van hun visie op samenwerking met nabuurgemeenten c.q. fusies. Soms gebeurt dit naar aanleiding van bestuurskrachtonderzoeken van provincies, soms ook op eigen initiatief.

In onze eigen regio zit men ook niet stil. De gemeenten Veghel, Sint Oedenrode en Schijndel hebben onlangs besloten tot een fusie en gaan samen een nieuwe gemeente vormen onder de ietwat vreemde naam Meijerijstad. Ook de randgemeenten Geldrop-Mierlo, Son en Breugel en Nuenen bezinnen zich op een vorm van samenwerking in de Dommelvallei. Deze gemeenten gaan niet zover als de gemeenten die Meijerijstad gaan vormen. De gemeenten van de Dommelvallei denken meer aan een vorm van bestuurlijke en administratieve samenwerking.

Voor Nuenen, geldrop-Mierlo en Son en Breugel is het een moeizaam proces dat met veel horten en stoten gepaard gaat. De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo heeft al eens een poging om met de Dommelgemeenten samen een toekomstvisie op te stellen getorpedeerd. Nuenen moet van de provincie eerst een bestuurskrachtonderzoek opstellen. Naar verwachting komt dit na de zomer gereed. 

Son en Breugel werkt aan een visiestuk over de bestuurlijke toekomst.  Dit zou bijna klaar zijn. Geldrop-Mierlo heeft het visie-document klaar; de raad behandelt dit op 20 april a.s. Daarna komt er een volksraadpleging; vervolgens zal de raad op 6 juli het definitieve voorstel behandelen. Het Geldropse college legt nu de keuze voor een zelfstandige gemeente die nauw samenwerkt met Nuenen en Son en Breugel voor aan de raad. Volgens  wnd burgemeester van Diessen wil de participerende burger van zijn gemeente zich gehoord voelen in het gemeentehuis. De kansen daarvoor zijn volgens hem optimaal bij de huidige in omvang van de gemeente. De ambtelijke kwetsbaarheid kan opgevangen worden door de Dommelvallei .

Het lijkt op het eerste gezicht een voorzichtige keuze.  In Laarbeek blijft het opvallend stil. Er is geen discussie. De vrijwillige fusie waaruit Laarbeek ontstond en de samenwerking met Gemert-Bakel en in de Peel 6.1 lijken voor Laarbeek voldoende. Klaarblijkelijk heeft men hier de handen vol aan de discussie over integriteit ( of beter gezegd de discussie over het op gang brengen van een discussie over integriteit ) en verschuift de aandacht voor bestuurskracht naar de achtergrond. Men vindt dit kennelijk  wel welletjes.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185