woensdag 15 april 2015



Grip op gemeenschappelijke regelingen


Heel veel gemeenteraden worstelen met de controle op gemeenschappelijke regelingen die gemeenten zijn aangegaan. Meestal wordt dit probleem vervat in de gangbare omschrijving van het gebrek aan democratische controle. Het  probleem is niet nieuw; het dateert eigenlijk al vanaf de invoering van de wet op de gemeenschappelijke regelingen.

Een echte oplossing voor dit probleem is echter nog steeds niet voorhanden. Nu gemeenten steeds meer gemeenschappelijke regelingen met elkaar aangaan en de taken die aan de nieuwe organen overgedragen worden steeds groter en zwaarder worden wordt de problematiek alleen maar nijpender.

Het verbaast mij daarom dat het op dit terrein zo stil blijft. Het voorstel dat onlangs door Rob de Greef van de Vrije Universiteit van Amsterdam is gelanceerd, biedt echter ook geen soelaas. Zijn stelling is dat samenwerking de vrijheid van een gemeente zelfstandig te beslissen vermindert en dat gemeenteraden daarom met elkaar in overleg treden. Gemeenteraden moeten een raadscommissie verbonden partijen instellen. Deze raadscommissie  kan , gelet op de gevoelens in de raad overleggen met vergelijkbare raadscommissies van buurgemeenten om  te komen tot afstemming.

Ik geloof niet in dit soort oplossingen. Binnen de Peel is er al een commissie van raadsleden die onder leiding van de burgemeester van Gemert-Bakel periodiek met elkaar overleggen. Van de resultaten van dit overleg hoort de doorsnee burger overigens nauwelijks iets.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185