dinsdag 14 april 2015


Twee partijcongressen


Vorige week zaterdag kwamen twee partijen bijeen voor hun partijcongres. De ledenvergadering van de PvdA om de nederlaag bij de provinciale verkiezingen te bespreken en het CDA om het 35 jarig bestaan te vieren. Dus heel twee verschillende bijeenkomsten. Dit was ook duidelijk aan de beelden te zien. Een ontredderde PvdA die alle moeite deed de ellende achter zich te laten en een CDA dat vol vertrouwen naar de toekomst keek. De gesteldheid van de PvdA werd in Trouw treffend uitgebeeld in deze foto van een verbeten Diederik Samsom



Bij het CDA was de sfeer volslagen anders. Een herboren CDA loopt zich al warm om deel te nemen in een nieuw kabinet. Op het congres van die partij, ook afgelopen zaterdag, waren drie oud-premiers zeer zelfverzekerd over de toekomst. Lubbers: "Ik verlang vurig naar het moment dat mijn CDA weer bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt". Geen probleem, voorspelde zijn voorganger Dries van Agt: "De verkiezingsuitslag zal de volgende keer zo zijn, dat ze niet meer zonder ons kunnen."



 
Wishful thinking van Dries van Agt. Ik ben bang van wel. Het CDA heeft de steden verloren en is een partij van het platteland geworden. Bij de PvdA klinkt de roep om een samengaan van de linkse partijen; bij het CDA wil men nog niet denken aan een samengaan van de christelijke partijen. Hoe lang nog?


Voor een reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185