zondag 3 mei 2015


Koningsdag, dodenherdenking en Bevrijdingsdag.


Vorige week hebben we in Nederland Koningsdag gevierd. Ditmaal in een geheel andere opzet dan in de voorafgaande jaren. Koningsdag nieuwe stijl is een bruikbaar concept. Dordrecht heeft dat aangetoond. Met nog wat kleine verfijningen is het een goede invulling van deze dag. Het concept kan nog jaren mee en de uitdrukking zijn van het moderne koningschap van Willem-Alexander.

Ook  in Laarbeek waren er in alle vier de kernen allerlei festiviteiten voor jong en oud. In Mariahout was de traditionele bijeenkomst van de Laarbeekse gedecoreerden. Dit keer in het Buurthuis van Mariahout. Wrnd. burgemeester Ronnes hield een mooie toespraak, waarin hij de geschiedenis van  Koningsdag ( prinsesjesdag , Koninginnedag ) schetste en de nieuw onderscheiden ‘” ridders ”in het zonnetje zette. Ronnes wees  er op dat alle gedecoreerden op de een op andere manier bijgedragen aan het maatschappelijke leven.  De aanwezigen kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld. De organisatie was perfect. Het kerkdorp Mariahout liet zich weer eens van zijn beste kant zien. Daarom complimenten voor de organisatoren.

Deze week hebben we aandacht voor de jaarlijkse dodenherdenking en vieren wij de nationale bevrijdingsdag. Natuurlijk zijn dit momenten om stil te staan bij de offers die gebracht zijn en de hoge prijs die betaald is voor onze zwaar bevochten vrijheid. Ook  al ligt de bevrijding al zeventig jaar achter ons, het is en blijft zinvol om hier bij een keer jaar stil te staan. Om niet te vergeten.  Op 4 mei herdenken wij alle doden die vielen in de vele oorlogen,conflicten en vredesmissies, waarbij Nederland betrokken was. Op 5 mei gaat het vooral om onze bevrijding en de herwonnen vrijheid. Dit jaar is het zeventig jaar geleden. Toch blijkt de behoefte om dit te herdenken onverminderd groot, zowel bij jong als bij oud.

Vrijheid is een groot goed. Je beseft dit pas als vrijheid ontbreekt. We moeten daarom steeds op onze qui vive blijven en ons tijdig realiseren wanneer de vrijheid bedreigd wordt. Daarom kunnen we onze ogen niet sluiten voor de bedreigingen die met name in het laatste decennium bijna overal in de wereld in sterke mate zijn toegenomen. Van de euforie van na de val van de muur en de ineenstorting van het communistische bestel is weinig meer over. Het door Francis Fukuyama voorspelde “ einde van de geschiedenis ’ is uitgebleven. Het rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken ( AIV ) “ In stabiliteit rond Europa: confrontatie met een nieuwe werkelijkheid ”dat vorige week verschenen is, laat weinig aan de verbeelding over: de wereld is er bepaald niet veiliger op geworden. De gordel van instabiliteit rond Europa dwingt Europa tot een drastische investering in de krijgsmacht. Tegen deze analyse van het AIV is weinig in te brengen, al moeten wij wel de realiteit in het oog houden.

De militaire conflicten die op verschillende plaatsen ter wereld worden uitgevochten hebben een steeds grotere impact. En zij komen dichterbij. Denk maar aan het Midden-Oosten, de Krim en de Oekraïne. De angst voor terroristische aanslagen neemt toe. Het veiligheidsdenken heeft de overheden in zijn greep. De verschillende overheden nemen voorzorgsmaatregelen die soms diep ingrijpen in de privé-sfeer. O.a. Tommy Wierenga waarschuwt hiervoor.

In het ED van afgelopen zaterdag citeerde Wieringa uit een studie “ Aanslag op de vrijheid ” van Juli Zeh en Ilija Trojanov. Zij kwamen tot  de slotsom dat terroristen niet de macht hebben onze rechtstaat te verpletteren. “ Zij kunnen ons alleen provoceren dat zelf te doen”zo schrijven zij in hun boek. Natuurlijk heeft Wieringa wel een punt als hij zich zorgen maakt over de toenemende grip van de staat op onze privacy, maar waarschijnlijk kan het gezien de dreiging niet anders.

Anderzijds moeten we de dreiging ook niet overschatten. Angst veroorzaakt nog meer angst.  Er zijn wetenschappers die waarschuwen voor een overschatting en zoals Adam Zamoyski spreken van een fantoomterreur: de angst is de echte terreur. De grootste angst voor terreur bestaat daar waar die terreur  niet is. Ook een punt om in gedachten te houden.

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185