woensdag 6 mei 2015

4 en 5 mei.


Gisteren en eergisteren hadden wij de jaarlijkse Dodenherdenking en Bevrijdingsdag . Het waren indrukwekkende vieringen, vooral de dodenherdenking op de Dam en op vele plaatsen in het land. Overal, ook in Laarbeek, is er dit jaar grote aandacht aanbesteed. Vooral ook omdat het dit jaar  allemaal zeventig jaar geleden gebeurd is. Jammer was dat het weer op Bevrijdingsdag niet meewerkte.

Indrukwekkend van  de 4-meilezin g van Ian Buruma in de Nieuwe Kerk in Amsterdam . De Volkskrant heeft de lezing integraal gepubliceerd. Voor wie hem wil nalezen: http://bit.ly/1F5oCi6 .  Dit gold ook voor het onopgesmukte relaas van Jules Schelvis “ Er reed een trein naar Sobibor” dat NPO2 zondagavond uitzond.

De kranten hebben dit jaar grote aandacht geschonken aan de herdenkingen. Veel bladen hadden in het weekend een extra bijlage met verhalen va bevrijders. De NRC en ook het Brabants Dagblad hebben er schitterende katernen van gemaakt. Nu de kans er nog was, hebben zij deze gelegenheid met beide handen aangegrepen en herinneringen  aan de oorlog en bevrijding vastgelegd.

“ De kracht van herdenken zit in het gezamenlijke en in de symboliek. Samen stil staan, samen stil zijn, eer betuigen met kransen, met het luiden van een klok ”schreef het ED in een commentaar op donderdag. Heel juist. In alle toespraken klonk dit jaar een gedachte sterk door: wat vrijheid betekent,besef je pas goed als je de vrijheid afgenomen is. Natuurlijk is dit zo. En het geldt ook nu nog voor de talloze slachtoffers van geweld in steeds meer delen van de wereld.

Laten we dat niet vergeten.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

Maandag 11mei  2015