maandag 18 mei 2015


Van de Donk


De Brabantse Commissaris van de Koning volgt de ontwikkelingen in Laarbeek op de voet. Uit het interview in het ED van afgelopen zaterdag blijkt dat zonneklaar. Wie het nog niet wist, moet het interview  maar eens in zijn geheel nalezen.

Wim van de Donk is nog steeds verbijsterd over wat er in Laarbeek gebeurd is. De prangende vraag die nog steeds niet opgeklaard is, blijft: hoe was dit  in godsnaam allemaal mogelijk?  Hoe konden twee wethouders in een college van drie partijen de burgemeester zo in houdgeep houden en vooral waarom bleef dit binnen de muren van het college?  Het hoge woord kwam er pas uit in de allerlaatste verklaring die burgemeester Ubachs in de raad van Laarbeek aflegde. Waarom had hij niet eerder gesproken en de raad in vertrouwen genomen?

De Commissaris is wel verweten dat hij te lang Ubachs in bescherming heeft genomen. Ik deel zoals bekend die kritiek niet. Er was met de Commissaris en de fractievoorzitters een weg afgesproken die Ubachs een allerlaatste kans gaf.  De fractievoorzitters bleken onvoldoende gewicht te hebben – zo zij het al wilden- om deze afspraak door te zetten toen het opgemaakte rapport uitlekte. Toen kwam de vraag naar de integriteit achter de integriteit in de woorden van van de Donk naar boven. Een volkomen terechte constatering.

Bij de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Laarbeek wil de Commissaris niet over een nacht ijs gaan. Eerst moet de diepgewortelde verziekte bestuurscultuur gezuiverd worden. Nu komt het aan op het zelfreinigend vermogen van de raad. Is de raad al vergenoeg om een benoeming van een nieuwe burgemeester mogelijk te maken? Een duidelijk antwoord geeft van de Donk nog niet. Wel zegt hij dat de lucht begint op te klaren. Alvorens hij tot een besluit komt, zal hij eerst nog met de raad spreken. Ook het advies van waarnemend burgemeester Ronnes zal gewicht in  de schaal leggen.

Afwachten dus. Voor de voortgang van het bestuur lijkt mij een snelle benoeming van een nieuwe burgemeester van groot belang. Nu blijven allerlei zaken liggen. Laarbeek heeft een nieuw élan  nodig. Een nieuwe energieke burgemeester met gevoel voor de plaatselijke verhoudingen kan hiervoor zorgen


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185