woensdag 27 mei 2015


Kardinaal Eijk


Kardinaal Eijk van het aartsbisdom Utrecht zei vlak voor Pinksteren tegen BNR dat voor hem de Tweede Pinksterdag niet zo nodig een vrije dag behoefde te zijn. Vooral in Noord-Europa is dit zo; in Zuid-Europa is dit veelal niet het geval. Zelfs in Rome zelf worden er gewoon colleges op Pinkstermaandag gegeven op de Pauselijke universiteit merkte kardinaal Eijk voor de microfoon van BNR op.

De kardinaal kreeg spontaan de steun van Karin van den Broeke, de voorzitster van de Protestante Kerk in Nederland. Zij stelde voor  de vrije dag op Pinkstermaandag in te leveren tegen twee nieuwe vrije dagen om ook de joodse en islamitische gelovigen een landelijke vrije dag te geven.  Zo zouden we volgens van den Broeke uitstralen dat Nederland voor een inclusieve samenleving gaat. Baas boven baas zullen we maar zeggen. Typisch Nederlands dit overbieden.

Dit moeten we niet willen. Wijselijk heeft kardinaal Eijk zich niet uitgelaten of en zo ja, wat er voor de vrije Pinkstermaandag in de plaats moest komen. Va den Broeke ging in de fout om dit zelf te willen invullen. Ongelukkiger  wijze beperkte zij zich tot monotheïstische godsdiensten. Andere religies vergat zij te noemen. Zo iets zet natuurlijk kwaad bloed.

Eigenlijk zouden we over zoiets prozaïsch als vrije dagen geen discussie moeten willen voeren. We moeten erkennen dat onze samenleving door en door seculier is. Het sop is de kool niet waard.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185