woensdag 20 mei 2015


Zorgproblemen


Deze week was er weer van alles te doen over en rond de zorg. Woensdag brachten de media het nieuws dat de kosten van  de gezondheidszorg vorig jaar gedaald waren. Als oorzaak werd genoemd het gegeven dat artsen veel vaker goedkopere medicijnen zijn gaan voorschrijven. Dat heeft een groot effect.

Het ED bracht woensdag in het Helmond katern een positief bericht over de samenwerking binnen de Peel 6.1. Het gezamenlijk zorgloket voor de zes deelnemende Peelgemeenten begint definitief vorm te krijgen. Na ruim 5 maanden van voorbereiding is het zover. Bij het loket kunnen inwoners van de Peelgemeenten terecht voor aanvragen voor de WMO, de jeugd-en schulddienstverlening  als ook voor bijzondere bijstand en minimaregelingen. Het gezamenlijk loket betekent niet dat er geen verschillen meer zijn tussen de gemeenten. Eigen bijdrage kunnen per gemeenten verschillen en soms leidt ook het behoud van de “ couleur locale ” in de verschillende gemeentelijke regelingen tot verschillen. Gelukkig zijn  de grootste organisatorische problemen opgelost. Een positief geluid horen is op zijn tijd ook wel eens fijn

Het blijft overigens flink rommelen in de zorg . Woensdagmorgen kwamen berichten aar buiten over het opleggen van geheimhouding door de Sociale Verzekeringsbank aan Zorgdorp Deurne.  Het woonzorgcentrum kreeg deze geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-gelden. Iedereen natuurlijk verontwaardigd en – als het bericht juist is- ook volkomen terecht.

Aan de vooravond van het debat in de Tweede Kamer over de problemen met de uitbetaling van heeft de FNV een petitie opgesteld die door meer dan 100.000 mensen is ondertekend en een zwartboek over de zorg gepubliceerd waarin meer dan 2000 schrijnende gevallen staan beschreven. Hierin staat dat één op de drie cliënten te laat naar het toilet of onder douche kan, in één van de vijf instellingen is er sprake van medicatiefouten en bij één op de tien is er sprake van ondervoeding. Ook is er sprake van overvolle aanrechten,vervuiling en ongedierte. En dan wordt eenzaamheid nog niet eens genoemd.

Dit is Nederland toch onwaardig. Zo gaan we toch niet onze ouderen en gehandicapten om!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185