zondag 24 mei 2015

Zorgproblemen


Kommer en kwijl blijven hangen rond de zorgproblematiek. Het wil maar niet lukken om de uitvoering op orde te krijgen. Vorige week kwam de Rekenkamer in haar Verantwoordingsonderzoek over 2014 tot de conclusie dat bij wetgeving te weinig aandacht wordt besteed aan de eisen die een goede uitvoering stelt. Kabinetten willen steeds weer opnieuw veel te snel veranderingen doorvoeren. “ Politici moeten zich realiseren dat uitvoering tijd kost ” schrijft Saskia Stuiveling in haar laatste jaarverslag als president van de Rekenkamer. Zeker bij gecompliceerde operaties zoals de doorgevoerde wijziging bij de pgb’s.

Het blijft rommelen in de zorg. Laat ik eerst maar de positieve berichten aanstippen. Afgelopen woensdag brachten de media het nieuws dat de kosten van  de gezondheidszorg vorig jaar gedaald waren. Als oorzaak werd genoemd het gegeven dat artsen veel vaker goedkopere medicijnen zijn gaan voorschrijven. Dat heeft een groot dempend effect op de uitgaven voor de zorg.

Op dezelfde dag bracht het ED bracht  in het Helmond katern een positief bericht over de samenwerking binnen de Peel 6.1. Het gezamenlijk zorgloket voor de zes deelnemende Peelgemeenten begint definitief vorm te krijgen. Na ruim 5 maanden van voorbereiding is het zover. Bij het loket kunnen inwoners van de Peelgemeenten terecht voor aanvragen voor de WMO, de jeugd-en schulddienstverlening  als ook voor bijzondere bijstand en minimaregelingen. Het gezamenlijk loket betekent niet dat er geen verschillen meer zijn tussen de gemeenten. Eigen bijdrage kunnen per gemeenten verschillen en soms leidt ook het behoud van de “ couleur locale ” in de verschillende gemeentelijke regelingen tot verschillen. Gelukkig zijn  de grootste organisatorische problemen opgelost. Een positief geluid horen is op zijn tijd ook wel eens fijn. Jammer dat zaterdag bleek dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is in Peel 6.1. 

Deze positieve berichten vielen in het niet bij de stortvloed aan alarmerende berichten uit Den Haag . In het begin van vorige week kwamen berichten naar buiten over het opleggen van geheimhouding door de Sociale Verzekeringsbank aan Zorgdorp Deurne.  Het woonzorgcentrum kreeg deze geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-gelden. Iedereen natuurlijk verontwaardigd en – als het bericht juist is - ook volkomen terecht. Kitty Beelen van Zorghuis Deurne is in een paar dagen uitgegroeid tot het boegbeeld van de problemen in de zorg.

Aan de vooravond van het geplande debat in de Tweede Kamer over de problemen met de uitbetaling van heeft de FNV een petitie opgesteld die door meer dan 100.000 mensen is ondertekend. Ook heeft het FNV een zwartboek over de zorg gepubliceerd waarin meer dan 2000 schrijnende gevallen staan beschreven. Hierin staat dat één op de drie cliënten te laat naar het toilet of onder douche kan, in één van de vijf instellingen is er sprake van medicatiefouten en bij één op de tien is er sprake van ondervoeding. Ook is er sprake van overvolle aanrechten,vervuiling en ongedierte. En dan wordt eenzaamheid nog niet eens genoemd.


Dit is Nederland toch onwaardig. Zo gaan we toch niet met onze ouderen en gehandicapten om!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185