dinsdag 5 mei 2015


Grondexploitatie


Bureau Berenschot heeft vorige jaar heeft  de gemeentefinanciën van Laarbeek doorgelicht. Evenals de accountant van de gemeente adviseerde Berenschot om met name de grondexploitatie te laten doorlichten om daarmee de risico’s duidelijker in beeld te krijgen. De gemeente heeft daarop gekozen voor de zgn. Monte Carlo risicoanalyse en PurpleBlue deze analyse te laten uitvoeren. Het rapport en de bevindingen van PurpleBlue zijn gereed en worden nu aan de commissie en de raad voorgelegd.

PurpleBlue heeft een technisch rapport afgeleverd dat voor een leek nauwelijks te volgen is. Enige specialistische kennis is noodzakelijk. Hier staat tegenover dat de verwoording van  de conclusies uit de uitgevoerde analyses helder zijn. Het rapport is geplaatst op de officiële website van de gemeente. Vreemd is dat op het rapport nog steeds pontificaal vermeld staat dat het vertrouwelijk is.  Een onnauwkeurigheid vermoed ik.

Een paar zaken vallen op. De algemene conclusie van het onderzoek valt positief voor de gemeente uit: de beschikbare weerstandscapaciteit ligt ca . 15% boven de benodigde weerstandcapaciteit. Voor een stuk is dit terug te voeren op het besluit om voortaan de afdracht aan het  fonds Reserve  Bovenwijkse Voorzieningen te schrappen . Hierdoor is de weerstandscapaciteit  gestegen tot € 6.488.000 of wel € 888.000 meer dan strikt nodig is. Achteraf gezien is het besluit om deze afdracht te schrappen toch vooral een paniekactie geweest. Ietwat meer maatwerk was beter geweest dan dit generieke besluit.

Wat ook opvalt is dat het grootste risico bij Bemmer IV ligt. Het vorige college en met name wethouder Vereijken heeft steeds positieve signalen over dit plan afgegeven. Dit hallelujaverhaal wordt door het rapport hardhandig onderuit gehaald. Bemmer IV heeft het grootste risicoprofiel van alle gemeentelijke plannen. De marktomstandigheden zijn bepaald niet rooskleurig. Dus tegenvallers moeten niet uitgesloten worden. Bovendien zijn de plankosten een groot risico.

Een apart verhaal zijn de apparaatskosten. Structureel wordt er per jaar meer aan overhead doorberekend dan de grondexploitatie kan dragen. Advies is om In de komende jaren  de apparaatskosten in lijn te brengen met de beschikbare budgetten. De manier waarop dit kan, wordt echter in het rapport jammer genoeg niet aangegeven.

Rest nog een punt: de grondprijzen. Als ik het rapport doorlees kan ik in het rapport geen enkel argument vinden om de grondprijzen van Laarbeek te verlagen. Alles wijst erop dat hier gezien het weerstandvermogen geen enkele reden voor is. Sterker nog: verlaging van de grondprijzen  verlaagt de rentabiliteit van de plannen. Bovendien zijn de Laarbeekse grondprijzen –regionaal gezien- martkconform en eerder aan de lage dan aan de hoge kant. Verlaging werkt zelfs averechts.

 Handen af dus van de grondprijzen!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185