dinsdag 26 mei 2015


De Peel 6.1.


Alarmerende berichten  over de stagnerende samenwerking van de zes Peelgemeenten in De Peel 6.1. verschenen onverwacht afgelopen zaterdag in het ED. De samenwerking in de Peel zou onder druk staan.

Tot voor kort leek binnen Peel 6.1. alles in kannen en kruiken te zijn. Nog maar enkele dagen geleden, op 20 mei om precies te zijn, berichtte het ED  dat alles steeds beter marcheerde. Elly Blanksma  toonde in de krant trots het log van De Peel 6.1.

Volgens de krant staat de intensieve samen­werking tussen de zes gemeenten in de Peelregio  onder hoog­spanning. Tussen Helmond en de andere gemeenten bestaan grote meningsverschillen over het vor­men van de nieuwe gezamenlijke organisatie voor het uitvoeren van taken op het gebied van zorg, ICT, personeel en economie. De meningsverschillen gaan onder meer over de vraag hoe ver de samenwerking moet gaan en in welk tempo alles gere­geld moet zijn. Helmond denkt daar anders over dan Asten, Ge­mert- Bakel, Deurne, Someren en Laarbeek. Dit zou volgens het ED ondertussen al zover gaan dat het stadsbestuur van Helmond  de andere gemeenten be­denktijd gevraagd over hoe de sa­menwerking voortgezet moet worden.

Peel6.1 is de naam van de geza­menlijke ambtelijke organisatie die nu al diverse zorgtaken uit­voert. De bedoeling is dat dit wordt uitgebreid. Onder het per­soneel heerst echter grote onvre­de. Deze week heeft de Bijzonde­re Ondernemingsraad laten we­ten het overleg op te schorten.

Sinds een jaar werken ambtena­ren al samen in Helmond, maar ze zijn nog in dienst van de afzon­derlijke gemeenten. Ze zouden per 1 januari 2016 in dienst moe­ten komen van een aparte organi­satie. Wethouders uit de regio zouden be­twijfelen volgens de krant of dat nog haalbaar is.

Klaarblijkelijk zijn de zes samenwerkende gemeenten danig geschrokken van de publicatie in het ED . In een gezamenlijke verklaring laten zij weten dat “ geen van de Peelgemeenten van plan is om uit de voor allen zeer waardevolle Peelsamenwerking te stappen”

Natuurlijk weet ik niet wat hier allemaal achter steekt. Duidelijk is wel dat er verschil van mening is tussen Helmond en de andere Peelgemeenten over de omvang en de intensiteit van de samenwerking. De landelijke Peelgemeenten willen bij lange na niet zo ver gaan als Helmond en zeker niet zo snel. Langzaam maar zeker zijn de landelijke gemeenten een blok aan het been van Helmond geworden.

Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Gemeenten moeten hun gezond verstand gebruiken en beseffen dat zij op elkaar zijn aangewezen. Dat de inhoud van de samenwerking een punt van discussie zou blijven, was van het begin af aan duidelijk. De oprichting van De Peel 6.1. als uitvoeringsorganisatie was destijds  immers al een compromis.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185