dinsdag 19 mei 2015


Geestelijke gezondheidszorg


In Helmond heeft de fractie van GroenLinks het Helmondse college van B en W verzocht de inning van de bijdrage Van ouders met kinderen in de geestelijke gezondheidszorg  voorlopig stop te zetten.

Het stadsbestuur van Helmond gaat niet in op het verzoek van de GroenLinks-fractie om het innen van deze bijdrage op te schorten. Andere steden, zoals Eindhoven, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Den Haag, besloten eerder om die verplichting uit de nieuwe jeugdwet voorlopig niet na te ko­men. Zij vinden dat de eigen bij­drage een financiële drempel is die de toegankelijkheid van de jeugd-ggz bemoeilijkt. De kosten kunnen oplopen tot 1500 euro per jaar.

Het college van Helmond wijst er volgens de krant echter op dat de ouderbijdrage in de jeugdwet is opgenomen. Bo­vendien is op de inkomsten gere­kend. Voor de Peelregio zou het gaan om maximaal 400.000 euro, uitgaande van het peiljaar 2012. In dat jaar maakten in de hele Peelre­gio in totaal 260 jongeren tussen de 12 en 18 jaar gebruik van ver­schillende vormen van (specialis­tische) jeugdzorg. Sinds 1 januari moet een ouderbij­drage worden betaald. Als een kind zeven dagen in de week zorg nodig heeft, is dit bedrag bijvoor­beeld 75 euro per maand (0-5 jaar) of zelfs 132 euro per maand (12-20 jaar). Als het gaat om twee dagen in de week dan gaat het om een bijdrage van 21 euro tot 37 eu­ro per maand.

De bijdrage is omstreden omdat de angst bestaat dat ouders om fi­nanciële redenen niet meer gaan aankloppen voor hulp. Het colle­ge van Helmond deelt wel deze zorg voor de gevolgen voor kwets­bare kinderen. Het stadsbestuur juicht dan ook in het antwoord op de schriftelijke vragen van GroenLinks toe dat staatssecre­taris Van Rijn (PvdA) momenteel onderzoek laat doen naar alle ge­zinnen die een ouderbijdrage moeten betalen.

Helmond zegt bovendien een be­sluit over het nu al opschorten van de eigen bijdrage niet alleen te kunnen nemen. Dit zou samen met de vijf overige gemeenten in Peel6.1-verband genomen moeten worden. ‘Als de raad dit wenst, gaan we als gemeente Helmond het gesprek over opschorting van de ouderbijdrage aan met onze Peelcollega’s’, schrijft het Hel­monds college (CDA, SP, VVD en GroenLinks) in de antwoorden op schriftelijke vragen van Groen-Links. 

Het is nogal wat als gevreesd moet worden dat door de verplichte ouderbijdrage afgezien wordt van hulp voor deze kinderen. Zeker als financiële motieven hieraan ten grondslag liggen. Ik hoop dat de Helmondse gemeenteraad inderdaad het college verzoekt in overleg te gaan met de Peelgemeenten over dit onderwerp. En dat de Peelgemeenten inderdaad de inning van de ouderbijdrage opschorten, zoals dat ook in afwachting van nadere stappen van de staatssecretaris gebeurd is in een aantal grote steden.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185