maandag 11 mei 2015


Een groot schandaal


Ik heb groot respect voor de burgemeester Henk Bakker van Bedum. Deze CDA-burgemeester was de enige dier zich verzette tegen de privatisering van afvalverwerker Attero. Zijn Groningse gemeente had een minibelang van 0,07 procent en wilde die paar aandelen onder geen beding kwijt. Maar Bedum stond alleen op de jaarvergadering.

Bedum is ook deze aandelen kwijt. Iemand die meer dan 95 procent van de aandelen bezit, kan via de rechter aan anderen opleggen het minderheidsbelang op te geven. Bakker zag dit aankomen en heeft de aandelen voor € 12.000,00 verkocht. De burgemeester heeft nog geprobeerd onder het contract af te komen en/of een beter tarief te krijgen. Maar daar werd niet op ingegaan.

Afgelopen vrijdag berichtte De Telegraaf dat investeerder Waterland, de huidige eigenaar van Attero, zichzelf in een jaar tijd 183 milj. euro dividend heeft uitgeleerd uit de kas van het bedrijf. Het afvalbedrijf, ooit dochter van Essent, was eigendom van 116 gemeenten en 6 provincies. In mei 2014 werd het voor 170 milj euro verkocht aan Waterland.

Wat er nu gebeurt is gewoon schandalig. Waterland plukt de kas van Attero leeg. De reserves van Attero worden fors verlaagd. Hierdoor daalt de post voorzieningen op de balans van Attero nog maar 87 milj. Deze post is grotendeels bestemd voort het afdichten van de oude stortplaatsen.

Attero is al langer het zorgenkindje van gemeenten. Gemeenten zitten vast aan dure langlopende  contracten . Dit geeft al zorgen genoeg.

We zitten niet te wachten op graaiers zoals Waterland. De burgemeester van Bedum het gelijk: Afvalverwerking is een nutsfunctie. Winst behalen moet niet het enige doel zijn.

Had men in mei 2014 maar beter naar hem geluisterd!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185