dinsdag 12 mei 2015


Positief


Vandaag een paar positieve berichten. Nou, ja  positief, later we maar zeggen in ieder geval redelijk positieve berichten, wan t het kan immers altijd beter.

Gisteren publiceerde het MKB cijfers over de snelheid waarmee gemeenten hun rekeningen betalen. Het snelst betaalt de Zuid-Hollandse gemeente Cromstrijden. Deze gemeente betaalt na 20; de gemeente Asten komt op plaats 2; deze gemeente doet er een dag langer over. Laarbeek komt op de 69e plaats. Dit is niet slecht in een straatje met 392 gemeenten.

Het tweede positieve bericht kwam vandaag. Het ED analyseerde vandaag de cijfers op de Misdaadmeter van het AD. Ook in dit onderzoek deed Laarbeek het redelijk goed. Laarbeek zit mooi in de middenmoot en komt hier op plaats 224. Het is ook een verbetering t.o.v.  het vorige jaar, toen Laarbeek op plek 272 eindigde.

Natuurlijk weet ik wel dat je met deze staatjes voorzichtig moet zijn. Op misdaadcijfers heb je als gemeente nu eenmaal niet zoveel invloed. Toevallige omstandigheden beïnvloeden sterk de uitkomsten. De ranglijst wordt immers bepaald door het gemiddelde aantal aangiftes per inwoner van 10 delicten die grote impact hebben op het veiligheidsgevoel van de burger.  Het kan het volgende jaar zomaar anders zijn. Een gemeente heeft daar weinig grip op.

Het belangrijkste is dat burgers zich zo goed mogelijk beschermen door steeds alert te zijn en preventie hoog in het vaandel hebben staan. En vooral als er iets gebeurt, aangifte doen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185