woensdag 29 januari 2014


                                                               Woningbouw        


Als CDA hebben wij eigenlijk al sinds het begin van de huizencrisis grote vraagtekens gezet bij het woningbouwprogramma van de gemeente Laarbeek. Wij hadden grote bedenkingen tegen de omvang van het woningbouwprogramma en de verdeling van de bouwcapaciteit over de verschillende dorpen. Er is door allerlei oorzaken een overbedeling van Beek en Donk ontstaan  en een onderbedeling van dorpen als Lieshout en Aarle-Rixtel. Keer op keer bij vaststelling van bestemmingsplannen en telken jaren bij de behandeling van de Grondnota hebben wij uiting gegeven aan onze bezwaren. Echter zonder heel veel resultaat. Het college bleef vasthouden aan de eenmaal ingezette koers, ook als wist het maar al te goed dat de aantallen te bouwen huizen in de plannen  veel te hoog waren. Signalen die Den Bosch afgaf werden onvoldoende opgepikt. Het onthouden van  instemming met de volgende fasen van De Beekse Akkers  bracht het college niet tot het besef dat het op de verkeerde koers zat. Het ging unverfroren door op de ingeslagen weg, alle waarschuwingen ten spijt. Het enige wat het college noodgedwongen deed, was een fasering van de bouwplannen doorvoeren. Het bouwvolume werd niet drastisch naar beneden bijgesteld. Laarbeek bleef teveel bouwputten houden.

Opmerkelijk was wat er gebeurde met Nieuwenhof -noord. Tot verrassing en ontzetting van het college bleek de provincie onverwacht niet akkoord te gaan met dit uitbreidingsplan, waar Lieshout  al jaren op zit te wachten. Het college wist niet hoe snel het aan de bezwaren van de provincie tegemoet moest komen en als een bange hond met de staart tussen de benen reduceerde het college Nieuwenhof-noord binnen de kortste keren van een plan met 100 woningen naar een bescheiden plannetje voor 40 huizen.

De geschiedenis met Nieuwenhof - noord is veelzeggend. Het zou iedereen de ogen moeten openen. De afgelopen jaren heeft het college, wetende dat het bouwvolume veel te hoog was, niet de moed gehand om het programma drastisch naar beneden bij te stellen. Er is weliswaar een fasering afgesproken, maar al met al blijft het volume te hoog. Zoals het college bij Nieuwenhof-noord wel heel pijnlijk heeft moeten ervaren. Hoogste tijd dus om het beleid drastisch bij te stellen en ons in de toekomst een afgang zoals bij Nieuwenhof-Noord  te besparen.

Vanuit deze overwegingen hebben wij een initiatiefvoorstel ingediend voor een onderzoek naar de mogelijkheden in de voorzieningencluster Donk en Beek. De Raad wees het initiatief echter af. Men stak weer eens de kop in het zand.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185