maandag 6 januari 2014


 Enquête onder raadsleden


Op vrijdag 27 december deed het ED verslag van de uitkomsten van een enquête van het ED onder raadsleden. 243 raadsleden hebben de enquête ingevuld. Dit is iets meer dan de helft van alle raadsleden. De uitkomsten zijn niet bemoedigend. Zaterdag 28 december deed het ED het nog een keer dunnetjes over met een commentaar van bestuurskundige prof. Dr. Marcel Boogers van de Universiteit van Twente. Zijn conclusie: “Ambitieniveau gemeenteraden niet erg hoog ” loog er niet om. Raadsleden die nog steeds denken dat de raad de cockpit  is van waaruit de gemeenschap wordt bestuurd, lopen volgens hem hopeloos achter. De samenleving wordt bestuurd vanuit de wijkgebouwen, door clubs en verenigingen.

Conclusies van het ED waren dat het raadswerk onder raadsleden heel mager scoort. Het is een klein zesje geworden, 6,4 om precies te zijn. Heel veel raadsleden, een op de acht, zegt de raadsvoorstellen veel te ingewikkeld. Zij moeten vaak vertrouwen op de ambtenaren en de wethouders. Ik denk dat dit beeld klopt, ook in Laarbeek. Ook hier zijn de raadsleden die het geheel doorgronden op een hand te tellen.

Terecht constateert het ED dat hiermee de kaderstellende en de controlerende taak van de gemeenteraad tekort schiet. In de toekomst zal dit alleen nog maar erger worden. Door de overdracht van taken van het Rijk naar de gemeenten zal dit alleen nog maar groter worden. Terecht schrijft het ED dan ook dat er vraagtekens geplaatst moeten worden bij de kwaliteit van het democratisch besluitvormingsproces. In het commentaar schrijft het ED dat cosmetische aanpassingen niet voldoende zijn om de kwaliteit en de effectiviteit van het raadswerk te verbeteren. Ik vind het jammer dat het ED het bij deze conclusie laat en geen oplossingen aandraagt.

Een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt vereist een transparante wijze van besluitvorming. Als het bestuur er niet in slaagt, haar voorstellen helder over het voetlicht te krijgen, schiet zij zwaar te kort. Maar al te vaak zien we voorstellen voorbij komen die bij elkaar gekopieerd zijn en waar de eigen inbreng volledig onzichtbaar is. Colleges moeten voorstellen aan de raad voorleggen die zij zelf gemaakt hebben. De raad zou moeten eisen dat in het preadvies verschillende mogelijke  oplossingen worden  beschreven, waaruit een keuze wordt gemaakt. Dat bepaalde zaken ingewikkeld zijn , is nu eenmaal zo. Colleges moeten de essentie wel helder weten te verwoorden. Hier schort het maar al te vaak aan.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185