maandag 13 januari 2014


Op weg naar een nieuwe era


Ontwikkelingen en trends zijn  altijd een beetje onduidelijk. Tegenstrijdig zelfs soms. Zo roert Wilders met zijn PVV steeds meer de nationalistische trom. Zijn jongste spotje voor de Europese verkiezingen zijn hiervan het duidelijkste bewijs. Het is een duidelijk inspelen op emoties.

Aan de andere kant zien we dat de maatschappij heel sterk aan verandering onderhevig is. Er ontwikkelt zich een netwerksamenwerking die steeds dieper tot in de haarvaten van de samenleving doordringt en het stramien van onze samenleving drastisch verandert.

In deze weblog schreef ik gisteren hier ook al over. Er is  van verschillende kanten opgereageerd. Ik doe even aan zelfcitering :

Met de voltooiing van de voorzieningenclusters komt een einde aan een tijdvak. De focus zal zich minder gaan richten op bouwen en meer op de uitbouw van maatschappelijke projecten. Hier ligt een grote uitdaging v oor de verschillende verenigingen en stichtingen, maar ook voor initiatieven van de burger. Hij zal het voortouw moeten gaan nemen in een maatschappij die snel tempo verandert en waar de overheid zich steeds meer zal terugtrekken.

Qua gebouwen is Laarbeek  klaar voor deze ontwikkeling. Gezien het enthousiasme die de deelnemers aan de gezondheids- en welzijnmarkt in het Ontmoetingscentrum demonstreerden en uitstraalden, twijfel ik er niet aan dat deze uitdaging  snel zal worden opgepakt en dat de nodige burgerinitiatieven ontwikkeld zullen worden.”

Ik heb de indruk dat de Laarbeekse politieke partijen deze ontwikkeling niet geheel volgen. Mijn indruk is dat zij hiermee niet in de pas lopen en zeerzeker niet het voortouw bij deze verandering nemen. Opvallend is dat partijen heel veel aandacht geven aan de samenstelling van de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar nauwelijks iets zeggen over hun programma. De voortrekkersfunctie die politieke partijen hebben, komt hierdoor nauwelijks aan bod. Er zit een  nieuwe era aan te komen. De Laarbeekse politieke partijen dreigen deze te missen door te lang vast te houden aan “ oude politiek ”.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185