dinsdag 14 januari 2014

Armoede in Laarbeek


Morgen staat er een openbare raadsbijeenkomst op de rol over armoede. Er is ambtelijk een programma voorbereid . Dit ziet er goed uit. Bedoeling is dat de bijeenkomst uitmondt in een aantal aanbevelingen van de raad voor het minimabeleid in Laarbeek. Het zou heel mooi zijn als de raad erin zou slagen kaders te stellen voor de besteding van de extra gelden voor de intensivering van het armoede- en schuldenbeleid die staatssecretaris Klijnsma beschikbaar heeft gesteld.

Voor deze intensivering is in 2014 voor Laarbeek € 35.000,00 en in 2015  structureel € 44.000,00 beschikbaar. Staatssecretaris Jetta Klijnsma  doet in haar brief aan de Tweede Kamer een beroep op de gemeenten om het geld bij voorrang in te zetten voor kinderen uit arme gezinnen. Ook wijst zij de gemeenten op een recent advies van de Kinderombudsman om een kindpakket samen te stellen. Daarin moeten zaken zitten als vervoer, een bibliotheekpas of zwemles. 26 gemeenten hebben al laten weten een dergelijk pakket te gaan maken. Klijnsma wil dat in het armoedebeleid vooral werk gemaakt wordt van het voorkomen van schulden en het vroeg signaleren van betalingsproblemen. Ze roept gemeenten, schuldeisers, deurwaarders, waterbedrijven, corporaties en andere betrokken op samen te werken bij het vroegtijdig signaleren van schulden. Ze pleit ook voor samenwerking tussen overheid en private organisaties.
In Nederland, met zijn ,,gedegen sociale zekerheid’’, is de kans op armoede relatief laag, schrijft Klijnsma. Het kabinet wil dat dit ook in deze moeilijke economische tijd zo blijft. Hoewel er door de recessie pijnlijke maatregelen nodig zijn, houdt het kabinet oog voor de gevolgen van de koopkracht en worden de laagste inkomens zo veel mogelijk ontzien, aldus de staatssecretaris.
Voor de raadsbijeenkomst van donderdag heeft de raad heel wat informatie ontvangen.  Het blijft moeilijk om uit al deze stukken een goed beeld van de problematiek te krijgen. Gelukkig zal aan het begin van de avond geprobeerd worden een beeld te schetsen van de omvang van armoede in Laarbeek. Ook de achterliggende problematiek zal hierbij aan de orde komen evenals  de ondersteuning die gewenst wordt .
Uit de cijfers die ons ter beschikking zijn gesteld blijkt dat het werkloosheidspercentage in Laarbeek blijft schommelen rond de 5.5%, wat relatief laag is. Ook het aantal uitkeringsdossiers blijft redelijk stabiel , rond de 180. Het aantal werklozen dat via reïntegratie aan werk komt, wordt uit de stukken niet helder.
Natuurlijk, iedereen die het lot treft om in de bijstand terecht te komen , is niet te benijden. Relatief gezien valt het in Laarbeek echter reuze mee. Problemen zie ik vooral bij een drietal groepen: bijstandsmoeders met jonge kinderen, het grote aantal Laarbeekse ouderen met alleen maar AOW en de jeugdwerkeloosheid. Ik weet niet hoe groot die in Laarbeek is. Landelijk ligt het op 16%. Als we aan het beleid iets zouden moeten  bijstellen, zou het voor deze drie groepen moeten zijn.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185