dinsdag 7 januari 2014

 Nieuwjaarstoespraken


Dit jaar waren er weinig opvallende nieuwjaarstoespraken. Andere jaren was dat wel eens anders. Dan waren er allerlei saillante uitspraken te noteren.  Dit jaar was het allemaal heel erg mager en weinig opzienbarend.

Een van de weinige nieuwjaarstoespraken die de aandacht trok was de toespraak van Roel Augustein, de scheidende burgemeester van Maasdonk. De oud-gedeputeerde gaf in zijn laatste nieuwjaarstoespraak als burgemeester een stevig signaal af naar de provincie.  Maasdonk gaat per 1 jan 2015 op in de buurgemeente Den Bosch ( voor de kernen Vinkel en Nuland )en Oss dat Geffen onder zijn hoede neemt.

Augusteijn vindt dat de zaken voor Maasland goed geregeld zijn; voor andere gemeenten likt dit volgens hem wel wat anders. Hij refereert hier aan de plannen voor het samengaan van de gemeenten Schijndel, St.Oedenrode en Veghel. Hierdoor blijft volgens hemde gemeente Uden verweesd achter. Volgens hem moet de provincie de regie rond herindelingen gaan nemen.

Een beetje gelijk heeft de Maasdonkse burgemeester overigens wel. Het wordt zo een ongecontroleerd proces met mogelijke rare uitkomsten. Gedeputeerde Bert Pauli is overigens niet onder d indruk van de opmerkingen van R. Augusteijn. Hij houdt vast aan herindelingen van onderop.

Ook Laarbeek kan m.i. niet passief afwachten. Daarvoor gebeurt er teveel aan onze grenzen. Het krachtenspel wordt door het samengaan van Veghel, St.Oedenrode en Schijndel ten noordoosten van Laarbeek ingrijpend gewijzigd ; ook noordelijk van Laarbeek verandert de situatie door de samenwerking tussen de Dommeldalgemeenten. Is het antwoord van de Peelsamenwerking voldoende? Ik ben er niet zo zeker van tenzij de Peelgemeenten snel daadkrachtig doorgrijpen. Dit laatste moet energieker en vooral sneller.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185