maandag 20 januari 2014

Mantelzorg in Duitsland


De NRC publiceerde dit weekend een interessant artikel over de mantelzorg in Duitsland. De thuiszorg is met het oog op de transitie van de zorg ook een hot onderwerp in  Nederland. Dus het is erg zinvol om eens te kijken  hoe het in andere landen georganiseerd is. Het artikel in de NRC “Hoeveel hulp kan een mens aan?” geeft een inkijk in de wijze waarop e.e.a. bij onze oosterburen opgezet is.

Uit het artikel van Joke Mat  blijkt dat het in Duitsland normaal is dat volwassen kinderen zorgen voor hun hulpbehoevende ouders. Ook de Nederlandse overheid stuurt hierop aan. Het kabinet Rutte 11 wil dat de zorg voor familieleden weer in de eerste plaats een privé -  aangelegenheid wordt en pas in laatste instantie een zaak van de staat. Een verpleeghuisplaats is er alleen nog als het niet anders kan. In Duitsland is dit nooit anders geweest. De Duitse ouderenzorg is mede daarom veel goedkoper dan de Nederlandse. Er zijn veel minder verpleeghuizen.

Duitse gemeenten betalen mee aan de verpleegzorg. Zij hebben er dus belang bij dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen . Ook voor ouderen geldt dit. Verpleeghuizen zijn duur. Het volledige inkomen van ouderen kan er aan opgaan. Als hun inkomen niet toereikend is, moeten kinderen bijdragen. Dit gaat dus veel verder dan in Nederland. 

De Duitse zorgverzekering keert geld  voor mantelzorg. Als mensen kiezen voor hulp aan familieleden,buren en/of vrienden mogen zij het geld zelf besteden. Wie kiest voorprofessionele hulpverleners krijgt een hoger bedrag. De bedragen  voor mantelzorg lopen van € 225,00 tot € 700,00 per maand. Voor professionele zorg is het € 1.550,00

Wie  een beeld wil krijgen van het Duitse systeem, moet eens het boek Moeder,wanneer ga je nu eens dood van Martine Rosenberg lezen.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185