donderdag 30 januari 2014


                                                          Van SRE naar MRE   


Het Eindhovense college heeft een uitvoerig preadvies voor de commissie en de raad over de  voorgestelde nieuwe gemeenschappelijke regeling voor de MRE geschreven. Het uitvoerige stuk is te vinden op de site van de gemeente Eindhoven. Onder deze link  http://bit.ly/1k63ASo  kunt dit preadvies bekijken. Het ED heeft er maandag 27 en woensdag 29 januari  2014 aandacht aan besteed.

Op de agenda van de Laarbeekse raadsvergadering stond dit onderwerp op de agenda. Als hamerstuk en niet als bespreekpunt. Op voorstel van het CDA maakte de raad van het agendapunt een bespreekpunt. Dit zeer tegen het zere been van ABL. B. KLessens vond dat dit niet kon. Nogal kortzichtig, dunkt ons. Er was alle reden om de voorgestelde zienswijze ter discussie te stellen. Dat dit in de commissie niet gedaan was, was een omissie. Bij de behandeling tekende B.Klessens protest aan, iets wat hij bij het agendavoorstel kennelijk vergeten was.

Tijdens de raadsvergadering kende ik het Eindhovense preadvies nog niet . Wel had ik kennis genomen van de Helmondse reactie op de transitievoorstellen van het SRE. De Helmondse zienswijze was meer to the point dan de Laarbeekse. Met verschillende onderdelen was ik het hartgrondig eens. Er zaten een aantal elementen in die ook m.i. Laarbeek zou moeten onderschrijven.

Het Eindhovense preadvies is nog uitgebreider dan het Helmondse. In het ED wordt er eigenlijk maar een onderdeel uitgelicht . Dit is jammer, want het stuk bevat een groot aantal interessante gedachten. In het krantenartikel stond de personele  bezetting van het nieuwe AB en DB van de MRE ( Megapool Regio Eindhoven ) centraal.  De kop “ Geen burgemeesters in het regiobestuur ” sprak boekdelen. De beeldvorming droop ervan af. Nu moet ik zeggen dat het preadvies hiertoe ook wel aanleiding gaf met zinnen als : “de rijke vertegenwoordiging van burgemeesters in de huidige regioraad is niet constructief gebleken.” Alleen maar raadsleden in het AB en DB van de MRE is op het eerste gezicht een vreemd idee, want hoe strookt dit met de aanwijzing van de burgemeesters van Eindhoven en Helmond als voorzitter en vice-voorzitter van de MRE? Naast enkele notoire stoethaspels zijn er immers ook een aantal zeer bekwame burgemeesters in de regio.

De redenering die Eindhoven in het preadvies volgt,  is bij nadere beschouwing nog niet zo gek. De samenwerking binnen de MRE is primair een bestuurlijk netwerk en geen bestuurslaag. Aangezien bestuurders daarover verantwoording af leggen aan de eigen gemeenteraad is het aan te bevelen om een wethouder aan te wijzen als vertegenwoordiging in het Algemeen Bestuur. Ik vind dit een logische redenering. Als de samenwerking een vorm is van verlengd lokaal bestuur, horen wethouders  in het AB en het DB te zitten. Deze kunnen door de raad ter verantwoording geroepen worden. Bij door de Kroon benoemde burgemeesters ligt dit moeilijker.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185