dinsdag 21 januari 2014


Privacy in de nieuwe wet Jeugdzorg


De transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten blijft de gemoederen bezig houden. Binnenkort buigt de Eerste Kamer zich over het voorstel. Het aantal vragen dat bij de Kamer leeft, is ongekend groot. De lijst met vragen beslaat zelfs 42 pagina’s.

In de media wordt vooral aandacht voor de wijze waarop de privacy in de nieuwe wet Jeugdzorg geregeld is. Onvoldoende vinden velen. Men vreest dat straks willekeurige ambtenaren die niet gebonden zijn aan een medisch of psychologisch beroepsgeheim inzage krijgen in patiëntendossiers van jeugdigen. De aanpassingen die in de wet zijn opgenomen, lijken onvoldoende te zijn om de geopperde bezwaren weg te nemen. Het neemt in ieder geval de vrees niet weg.

Een ander punt dat sterk de aandacht trekt is de psychiatrische  jeugdzorg. Deze wordt uit de geestelijke gezondheidszorg gehaald en gedecentraliseerd naar gemeenten. De gedachte is dat kinderen weinig echte psychiatrische ziekten hebben, alleen aanpassingstoornissen, waar sociale werkers wel raad mee zouden weten. Het lijkt zo mooi: alle jeugdzorg lokaal regelen in het dorp, waar alle hulpverleners het gezin en elkaar kennen. Het is te optimistisch gedacht. De problematiek gaat de macht van de sociale wijkteam te boven. Bovendien zullen door de zorgplicht bij de gemeenten te leggen, er duidelijke verschillen tussen kleine en grote gemeenten ontstaan. Een grote gemeente kan uit eigen middelen extra gelden vrijmaken voor de zorg; kleine gemeenten kunnen dit veelal niet.

Als het huidige voorstel ongewijzigd doorgaat, moet gevreesd  worden dat op dit terrein rampen gaan gebeuren, waarvan de latere kosten torenhoog zullen zijn.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185