zondag 12 januari 2014


Opening voorzieningencluster Donk


Zaterdag vond de feestelijke opening plaats van het voorzieningencluster Donk. Zondag werd ook het verbouwde Dorpshuis in Lieshout in gebruik genomen. Bij de opening van het cluster Donk afgelopen zaterdag pakte Laarbeek grootscheeps uit. Allerlei activiteiten vonden plaats in het Ontmoetingscentrum. Heel veel Beek en Donkenaren kwamen een blik werpen op wat hier gerealiseerd is. Het was er echt druk.   Volgende week wordt het voorzieningencluster Beek officieel geopend.

Laarbeek kan met recht trots zijn op de realisatie van deze voorzieningenclusters. De voorzieningenclusters Donk, Beek en Lieshout zijn klaar. Het wachten is nu nog op cluster in Aarle-Rixtel; dit zal ook niet meer lang op zich laten wachten. Hiermee wordt een imposant bouwprogramma voltooid. Met recht zijn de voorzieningenclusters een megaproject voor Laarbeek genoemd. Met deze voorzieningen is Laarbeek qua accommodaties klaar voor de 21e eeuw. Laarbeek heeft bewezen dat het grote opgaven aankan. Met name dit laatste stemt tevreden.

Overigens zitten er nogal wat verschillen tussen de verschillende voorzieningenclusters. Het uitgangspunt, realisatie van brede scholen in combinatie met gemeenschapshuizen,  is uiteindelijk het best geslaagd in Lieshout. Hier lopen de school en het Dorpshuis natuurlijk in elkaar over. In de andere clusters is er meer afstand.

Met de voltooiing van de voorzieningenclusters komt een einde aan een tijdvak. De focus zal zich minder gaan richten op bouwen en meer op de uitbouw van maatschappelijke projecten. Hier ligt een grote uitdaging v oor de verschillende verenigingen en stichtingen, maar ook voor initiatieven van de burger. Hij zal het voortouw moeten gaan nemen in een maatschappij die snel tempo verandert en waar de overheid zich steeds meer zal terugtrekken.

Qua gebouwen is Laarbeek  klaar voor deze ontwikkeling. Gezien het enthousiasme die de deelnemers aan de gezondheids- en welzijnmarkt in het Ontmoetingscentrum demonstreerden en uitstraalden, twijfel ik er niet aan dat deze uitdaging  snel zal worden opgepakt en dat de nodige burgerinitiatieven ontwikkeld zullen worden.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185