maandag 27 januari 2014


                                   Hulpbehoevende ouderen in het gedrang             


Het kwartje begint te vallen. Althans daar lijkt het op. Je kunt geen krant openslaan of je treft wel een artikel aan over de problematiek van ouderen en  gehandicapten , zeker nu de rijksoverheid vanaf 1 januari 2015 de toegang tot verzorgingshuizen alleen mogelijk maakt voor  de hoogste zorgklassen. Er is een groot gebrek aan verzorgingsplaatsen. Iedereen loopt hier tegenaan. Ziekenhuizen  slaan de alarmklok. Zij hebben de grootste moeite om  uit behandelende patiënten te ontslaan, bij gebrek aan voldoende opvangplaatsen.

Ook in Laarbeek zijn de ouderenbonden druk bezig hun leden vertrouwd te maken met de gewijzigde omstandigheden.  De Seniorenraad heeft samen met het Platform Gehandicapten met De Toekomst is onze zorg in alle kernen van Laarbeek mensen warm proberen te maken voor deze problematiek. En met succes. Een groot aantal werkgroepen zijn ondertussen ingesteld die met voorstellen en suggesties gaan komen. De KBO-Lieshout belegt binnenkort een informatieavond over de woonwensen van 65+ en toekomst van Fransciscushof. Ook de gemeente onderneemt op dit punt allerlei initiatieven. O.a.  Zorg dichtbij. Duidelijk is dat op allerlei terreinen  een omslag in het denken plaatsvindt.

Ook de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI )trekt aan de bel Afgelopen vrijdag heeft de Raad een advies aangeboden aan minister Stef Blok en staatssecretaris van Marien van Rijn. In dit advies “Langer zelfstandig , een gedeelde opgave voor wonen,zorg en welzijn ” constateert de Raad dat goede samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties mensen met een zorgvraag in staat stelt om regie over hun eigen leven te houden.  De Raad zegt ook dat de samenwerking in de domeinen wonen, zorg en welzijn onder druk staat.

De raad signaleert een groot aantal knelpunten die dringend opgelost moeten worden. Er is een toenemend verschil tussen vraag en aanbod van verschillende soorten ouderenhuisvesting; er zijn grote verschillen in de ruimtelijke opgave voor wonen, zorg en welzijn tussen steden, randgemeenten en plattelandsgemeenten, als ook daarbinnen. Een lokale inventarisatie van de woning- en voorzieningenbehoefte in regionaal verband is nodig, waarna binnen de lokale context naar oplossingen moeten worden gezocht. Coalities, van bijvoorbeeld woningcorporaties, zorginstellingen en welzijnaanbieders, die voor mensen met een zorgvraag de domeinen wonen, zorg en welzijn verbinden, moeten worden gekoesterd en gestimuleerd. In het licht van de genoemde autonome maatschappelijke ontwikkeling en de doelstelling van de hervormingen, brengen zij de gewenste toekomst van meer zelfregie immers dichterbij. De raad ziet echter dat de vorming van dergelijke coalities onder druk staat door een tekort aan beleidsruimte.

Door de economische crisis en verschillende beleidswijzigingen zijn veel partijen beducht voor het doen van investeringen. Bovendien toetsen toezichthouders strenger op de primaire taakstelling van partijen. Dit gaat ten koste van het verbindend vermogen tussen partijen, wat in het domein van wonen, zorg en welzijn juist hard nodig is. Bepaalde beleidswijzigingen leiden bij verschillende partijen bovendien tot focus op het eigen belangenkader. En de korte tijdspanne van de hervormingen drijft partijen tot korte termijnbeslissingen, wat tot kapitaalvernietiging op de langere termijn kan leiden.

De raad vindt dit geen wenselijke situatie. Daarom adviseert de raad het kabinet een heldere visie over wonen, zorg en welzijn uit te werken voor de komende tien tot vijftien jaar. Deze visie bevat een duidelijk standpunt over de vraag voor welke chronische zorgindicaties de scheiding tussen woon- en zorgkosten gaat gelden en wat de route daar naartoe is. Dit biedt duidelijkheid aan partijen, zodat zij met elkaar een langetermijnstrategie voor het zorgvastgoed en voor huur- en koopwoningen kunnen ontwikkelen en hierin gaan investeren.
Het volledige rapport staat op:
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185