woensdag 15 januari 2014



Weer een uiting van retrodenken?


De Telegraaf noemde gisteren de gemeenteraad een papieren tijger. De krant voor wakker Nederland haakte hiermee in op de lopende discussie over het democratisch gehalte van de verschillende samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen waartoe gemeenten gehouden zijn. De invloed van de raden op deze instellingen is minimaal.

Dit laatste kan niet ontkend worden. Het is dus zaak om niet bij de pakken neer te zitten. Raden zullen zich veel actiever met deze samenwerkingsverbanden moeten gaan bezig houden. Dit gaat niet vanzelf. Het zal geïnstitutionaliseerd moeten worden en er zullen de nodige faciliteiten voor de raden gecreëerd moeten worden. Het idee om hiervoor een speciale raadscommissie in het leven te roepen, lijkt mij nog niet eens zo’n slecht idee. Het verplicht de raad om er de nodige aandacht aan te geven. Zo vallen de gemeenschappelijke regelingen en de samenwerkingsverbanden niet tussen de wal en het schip.

Overigens heb ik het idee dat het artikel in de Telegraaf opnieuw een uiting is van retrodenken. We zien dit de laatste tijd veel te vaak. Voorbeelden zijn er te over. Denk maar aan het Europa scepticisme van de anti-Europa partijen, de pleidooien voor raden die tot in details zich bezig houden met alle mogelijke zaken en de neergang van de politieke mores binnen het politieke bedrijf. Het is allemaal “ terug naar de goede oude tijd ”. Ik denk niet dat dit de oplossing is. We zouden veel meer moeten openstaan voor het nieuwe en innoverende en niet teveel terug moeten kijken naar vroeger. De maatschappij verandert in een razend snel tempo. De politieke organisatie zou hiermee op zijn minst gelijke pas moeten houden. Nog liever zou ik zien dat zij hierbij het voortouw zou nemen.

De toekomst ligt immers voor ons, niet achter ons!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185