dinsdag 28 januari 2014

                                   Geen kans voor het initiatiefvoorstel van het CDA.


De raad van Laarbeek heeft het initiatiefvoorstel van het CDA afgewezen. De coalitiepartijen stemden stuk voor stuk tegen; alleen de VVD stemde met het CDA voor. ( De PvdA was niet aanwezig ) 

We zijn  vorige week met dit initiatiefvoorstel gekomen,omdat de tijd er volgens ons rijp voor was. De voorzieningenclusters in Donk en Beek zijn gereed. Donk is vorige week officieel geopend; op 1 februari volgt de officiële opening van het laatste deel van het voorzieningencluster Beek . Hiermee wordt de contractuele overdracht van de gronden in Donk en Beek aan de Woningstichting Laarbeek zoals overeengekomen in het gewijzigde contract van  de gemeente met de Woningstichting van  19 juli 2011 actueel.

De Woningstichting Laarbeek  die op 13 nov. de raad uitgenodigd heeft om haar te informeren over de stand van zaken, heeft ondubbelzinnig laten blijken dat zij het contract wil openbreken  De directeur heeft heel stellig gezegd dat de Woningstichting de gronden in  Donk niet zal afnemen, eenvoudig weg omdat het huidige plan onrealiseerbaar is en als een molensteen om de nek van de Woningstichting hangt. De stichting heeft een aantal malen geprobeerd het plan aan anderen  slijten. Echter zonder resultaat. Geen enkele projectontwikkelaar waagt zich aan seniorenwoningen, de enige projecten die een mogelijke kans  van slagen hebben zijn starterswoningen.

Aanvankelijk dachten wij dat een contract een contract was. Herlezing van de overeenkomst met de Woningstichting heeft ons geleerd dat er wel mogelijk kansen zijn voor de Woningstichting om het contract open te breken. Overigens, de gemeente lijkt ons ook weinig keus te hebben, zeker niet als doorzetting van  de overeenkomst tot het omvallen van  de plaatselijke Woningstichting zou leiden. Hier heeft niemand belang bij, en zeker niet de Laarbeekse huurders.

De gemeente en de Woningstichting hebben aangekondigd opnieuw met elkaar rond de tafel te gaan zitten. Wij wilden het college voor deze besprekingen een kader meegeven. Vanuit kaderstellende taak van de raad is hier alle aanleiding toe. Een zichzelf respecterende raad kan niet anders. We hebben hiervoor gekozen voor het middel van een initiatiefvoorstel.

In de vergadering van de commissie Algemene Zaken in november heeft het CDA al aandacht gevraagd voor de bestemming van de gronden op de locatie van de voormalige basisschool De Raagten. In november heeft het CDA  uitgesproken dat deze locatie uitermate geschikt is voor  seniorenhuisvesting. En  hiervoor behouden zou moeten blijven. Vanwege de verkoopbaarheid van de gronden lijkt het aantrekkelijk om deze gronden te bestemmen voor starterswoningen. Dit zijn op dit moment zowat de enige woningen die nog verkocht worden.  O.i. zijn de gronden van  De Raagten teveel waard om hierop starterswoningen te bouwen . Dit is een AA-locatie. Deze locatie zou gereserveerd moeten blijven voor seniorenhuisvestiging. Reserveren van deze gronden voor seniorenhuisvestiging is o.i. beter dan er nu snel starterswoningen neer te zetten. Beter is het een jaar of vijf te wachten tot de markt aantrekt.

Het initiatiefvoorstel geeft opdracht aan het college om te onderzoeken of, en zo ja onder welke condities, de bouw van seniorenhuisvesting in cluster Donk en sociale woningbouw in cluster Beek gewaarborgd kan worden  en hierover voor het zomerreces van 2014 een voorstel te doen aan de raad.

Omdat wij voorzagen dat met name in Beek ons voorstel naar mogelijke  woningbouw in het voorzieningencluster Beek op verzet zou stuiten , hebben wij in het initiatief ons in eerste instantie beperkt tot een onderzoek van de mogelijkheden. Het was niet verwonderlijk dat een buurtbewoner gebruikt maakte van de mogelijkheid om in te spreken en op voorhand al bezwaren opperde.

Opmerkelijk was veel meer dat de coalitiepartijen het voorstel totaal afwezen. Het leek wel dat zij alle realiteitszin uit het oog verloren hadden. De Woningstichting moest aan  het contract gehouden worden. Het enige waar men over wilde nadenken was een verdere fasering. Alsof er sinds de ondertekening van het gewijzigde contract met de Woningstichting in juli 2011niets gebeurd was . De argumentatie die de coalitiepartijen tegen het CDA- initiatief gebruikte, sloeg nergens op. Zo verklaarde De Werkgroep zich tegen het CDA-voorstel omdat zij altijd voor een mix aan bebouwing  in de voorzieningenclusters was. Dit was natuurlijk de grootste onzin: ook De Werkgroep heeft destijds ingestemd met de bouw van woningen in het midden segment in Beek en seniorenwoningen in Donk. In de raadsvergadering bleek men de eigen stemgeschiedenis niet eens meer te kennen. Waar gaat dit op uitlopen?

De raad brengt op deze manier de Woningstichting in grote problemen. Overigens ook de gemeente die blijft zitten met de gronden en de gedachte opbrengst van € 10 milj. misloopt. De prijs wordt neergelegd bij de Laarbeekse huurders. Van een raad die gewetensvol met belangen van Laarbeekse organisaties en burgers omgaat, verwacht men iets anders!


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185