zondag 14 juli 2013


 

Regels.




Elk kabinet dat start, belooft steevast het aantal regels te zullen verminderen. Op het einde van de rit blijken er dan toch iedere keer weer meer regels bijgekomen te zijn dan er zijn ingetrokken. Iedere keer als er een incident is, komt de roep om nieuwe regels. Zelfs de aanhangers van de kleine overheid roepen in dergelijke gevallen ook om meer regels. Dit maakt het geheel zo hypocriet. In onze hoog geïndustrialiseerde samenleving hebben we nu eenmaal regels nodig. Daar helpt geen moedertje lief aan.

Het probleem is dat onze maatschappij steeds ingewikkelder wordt. Daarom worden ook de regels ingewikkelder. Geen wonder dat er soms iets mis gaat. Hierbij is niet altijd direct sprake van opzet. We zijn in dit land ook wel wat gemakkelijk geworden met het naleven van regels. Regels gelden voor de ander, niet voor onszelf.

De recente problemen met de naleving van de regels rond raadsleden maken dit overduidelijk. Goed beschouwd is de regelgeving voor raadsleden goed. Ze is ook meer dan noodzakelijk. Raadsleden moeten geen werkzaamheden voor gemeenten uitvoeren, alleen al omdat belangenverstrengeling hier op de loer ligt. Raadsleden kunnen op dit punt niet voorzichtig genoeg zijn. Het is hard voor raadsleden met een eigen bedrijf. Maar in opperste consequentie is dit wel het gevolg van het raadslidmaatschap.

De laatste jaren zijn raadsleden met deze regelgeving klaarblijkelijk minder zorgvuldig omgegaan. Dit wreekt zich op dit moment. Jammer voor allen die nu met deze regelgeving geconfronteerd worden. Alleen men had het moeten weten!


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185