zondag 7 juli 2013

Intern onderzoek


 

Intern onderzoek


Wim van Dijk is afgetreden als raadslid van de gemeente Laarbeek. Hij had werkzaamheden voor de gemeente verricht zonder te beschikken over de vereiste ontheffing van de provincie. Hierop past inderdaad maar een daad: aftreden. Van Dijk blijkt niet de enige te zijn. In zijn kielzog sneuvelde ook het Helmondse raadslid Pieter Vervoort om dezelfde reden.

Wim van Dijk heeft in zijn mededeling over zijn aftreden in de raad met de beschuldigende vinger gewezen naar de toenmalige burgemeester en ambtenaren. Voor de huidige burgemeester was dat aanleiding om een onderzoek aan te kondigen. De hele raad was het daarmee eens. “De onderste steen moet boven komen ” was onze reactie in de raad.

In een email van de griffier worden de contouren van dit onderzoek duidelijk. Letterlijk schrijft de griffier:

Naar aanleiding van het aangekondigde vertrek van raadslid W. van Dijk is, in overleg met het seniorenconvent, besloten om vanaf 15 juli aanstaande een intern feitenonderzoek te starten naar eventuele handelingen van raads- en commissieleden met de gemeente, als bedoeld in artikel 15 van de Gemeentewet. De in dit artikel genoemde handelingen zijn zogenaamde ‘verboden handelingen’, die zonder een daarvoor vereiste ontheffing van Gedeputeerde Staten van de provincie, niet mogen plaatsvinden. Het onderzoek zal zich uitstrekken over de lopende raadsperiode (vanaf maart 2010).

Het wordt dus een intern feitenonderzoek naar alle raads- en commissieleden van deze lopende raadsperiode. Voor de helderheid is dit goed. Beperking van het onderzoek tot de lopende raadsperiode is echter te kort. Van de zittende raads- en commissieleden moet de hele zittingsperiode nagetrokken worden. Formeel is dit gebeurd bij het onderzoek van de geloofsbrieven aan het  begin van de zittingsperiode. Ook mogelijke belangenverstrengeling hoorde tot dit onderzoek. Er mag echter geen twijfel bestaan over de vraag of raads- en/of commissieleden in deze of vorige raadsperiodes in de fout zijn gegaan. Dit onderzoek kan in eerste instantie intern worden afgewerkt. De uitkomsten zullen, naar ik aanneem, openbaar worden gemaakt.

Waar in de mededeling niets over vermeld wordt, is het onderzoek van de beschuldigingen die Wim van Dijk in zijn mededeling uitsprak aan het adres van Laarbeekse bestuurders uit een vorige raadsperiode. Deze beschuldigingen c.q. verwijten waren de directe aanleiding om een onderzoek op te starten. Naar mijn gevoel is dit meer dan een feitenonderzoek. Hier ligt een concreet verwijt c.q. beschuldiging. Van Dijk wekte de indruk dat toezeggingen door de gemeente niet nagekomen waren. Dit vergt een diepgaand en zorgvuldig onderzoek.

 Het is zelfs zeer de vraag of in dit geval een eigen intern feitenonderzoek volstaat. Beter is het dit onderzoek door een buitenstaander te laten verrichten. De integriteit van bestuurders en een raadslid staat hier op te spel. Mogelijke verwijten van partijdigheid kun je maar beter voor zijn!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185