zondag 21 juli 2013


 

Dus geen extra raadsvergadering.


Ook afgelopen  week heeft weer in het teken van het lekken van vertrouwelijke informatie uit het college gestaan. De hoofdrol was weggelegd voor de fractievoorzitters. Zij wilden een duidelijk signaal afgeven en duidelijk maken dat lekken niet geaccepteerd wordt. Na lang en veelvuldig beraad kwamen zij met het voorstel een extra raadsvergadering te beleggen. Dit zou vorige week vrijdag hebben moeten gebeuren. Op het allerlaatste moment kwamen de fractievoorzitters op hun voornemen terug en schrapten zij de extra raadsvergadering. Daarmee onthielden zij de raad de mogelijkheid haar afschuw uit te spreken over het lekken. Dit is een gemiste kans.

Hoe kon het zo misgaan dat de fractievoorzitters hun voorstel voor een extra raadsvergadering moesten intrekken?  Ik heb de indruk dat zij uit verontwaardiging over wat er gebeurd was, veel te hoog hebben ingezet. Zij wilden niet alleen een duidelijk signaal afgegeven, maar eigenlijk ook de dader van het lekken opspeuren. Daarmee stelden zij hun doel te hoog. Ze gingen daarmee ook op de verkeerde stoel zitten.
In het begin hebben de fractievoorzitters  zich niet gerealiseerd hoe groot het potentieel van daders was: van de leden van het college tot elke toevallige bezoeker van het gemeentehuis en mogelijk zelfs leden van de achterbannen van mogelijk een of meerdere coalitiefracties. Toen de fractievoorzitters dit zich realiseerden, viel het doek. Een afkeurende uitspraak van de raad  – m.i. het hoogst haalbare – was niet voldoende meer; daarvoor hadden zij te hoog ingezet. Dat was dus niet verstandig.

Nu is het afwachten of het college zelf aangifte doet. Onbegrijpelijk dat dit nog steeds niet gebeurd is. Waarom? Lekken is een misdrijf waar een straf op staat van maximaal een jaar en een boete van maximaal bijna € 20.000,00. Overwegingen als het sparen van de organisatie gaan in dit geval niet op. 

Ondertussen is het wel duidelijk dat de verhoudingen zwaar verstoord zijn. Wat wil je ook, als zo rücksichtslos ingehakt wordt. Dit had zo niet mogen gebeuren. Het heeft voor alle betrokken partijen gezichtsverlies opgeleverd. Laarbeek slaat een pleefiguur. Zoals ik vorige week al opmerkte, we hebben, nu zware beslissingen op ons afkomen, heel veel eensgezindheid nodig. Anders worden we zeker ondergesneeuwd. Laarbeek mist duidelijk bestuurskracht. Dit laatste is deze week wel heel duidelijk gebleken. Ook de fractievoorzitters mogen zich dit aanrekenen.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185