dinsdag 16 juli 2013


 

Brabant op de schop


Aanvankelijk was het de bedoeling dat op 18 juni een  dialoogconferentie regio Zuidoost-Brabant zou worden gehouden. Dit in het kader van het project Krachtig Bestuur in Brabant (KBiB).  Deze datum bleek echter om allerlei redenen niet haalbaar. Daarom is de conferentie verschoven naar 4 september a.s.

In de uitnodigingsbrief schrijft de provincie:

“De regio is op basis van een inventarisatie van inhoudelijke opgaven en gezamenlijke ambities bezig met een eigen proces waarin nagedacht wordt over goede randvoorwaarden voor intensieve samenwerking en slagkracht. Ook de provincie kijkt vanuit haar positie naar de opgaven en het
verzilveren van kansen. Daarbij gaat het om de optimale ontwikkeling van Noord-Brabant in een nationale- en internationale context. Wij werken toe naar een provinciale visie over de bestuurlijke organisatie in Brabant.

Op 4 september a.s. is er meer helderheid rondom de transformatie van het SRE en het bestuursconvenant Stedelijk Gebied Eindhoven 2013, en over het advies van de Stuurgroep Peelsamenwerking. Ook is het eindrapport van de adviescommissie KBiB verschenen en hebben wij een eerste reactie daarop gegeven.

Daarom willen wij graag met u in gesprek om na te gaan op welke onderdelen we elkaar in onze ambities kunnen versterken en of dan op onderdelen nog extra stappen (door ons, door u) moeten worden gezet, complementair aan het proces in de regio.

Genodigden voor de dialoogconferentie zijn raads- en collegeleden van alle 21 gemeenten in de regio, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en onderwijs, alsmede leden van Provinciale Staten. Namens ons college zullen de Commissaris van de Koning, de heer W. van de
Donk, en gedeputeerde B. Pauli (Economische Zaken en Bestuur) aanwezig zijn.”


Om als Laarbeek onze partij te kunnen meeblazen zullen  we dus voor die tijd ons het rapport van de commissie Huijbrechts eigen moeten maken en onze opmerkingen en commentaar moeten formuleren. Gezien de vakantieperiode dringt de tijd.

 Dat de commissie voor de Peelgemeenten in de lijn denkt van Peel 6.1 ontslaat ons niet van de plicht ook naar de andere aspecten van het rapport te kijken. Als het ons omringende landschap verandert, heeft dit immers ook consequenties voor ons eigen leefmilieu. Er moet nu eens eindelijk doorgegrepen worden .Bestuurlijk leven we nog met instituties uit de 19e eeuw, terwijl we nu in een heel andere tijd leven. Met aanpassingen komen we er niet meer. De hele bestuurlijke organisatie moet op de schop. Lat Brabant het voortouw nemen en zorgen dat het organisatorisch klaar is voor de rest van deze 21e eeuw!


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185