dinsdag 2 juli 2013

Correctief referendum



Bowen Straatman, stagiair bij de gemeente Laarbeek en student bestuurskunde aan de universiteit van Tilburg, heeft een onderzoek gewijd aan het democratische gat van de Peelsamenwerking. Van dit onderzoek heeft hij verslag gedaan in de MooiLaarbeekkrant en de Laarbeeker van vorige week. Ook heeft hij vrijdagmiddag hiervan verslag gedaan aan de raad. Door omstandigheden kon ik hier helaas niet bij zijn.

Straatman concludeert dat raadsleden niet goed in staat zijn hun eigen bestuurders van samenwerkingsverbanden ter verantwoording te roepen. Ook oefenen zij weinig invloed uit op intergemeentelijk beleid. “Laarbeekse raads- en bestuursleden zijn zich bewust van dit democratische gat. Fuseren met andere Peelgemeenten zou hiervoor de gemakkelijkste oplossing zijn, maar geen enkele partij wil dit. Samenwerken is dus een noodzakelijk kwaad. ” Zijn analyse klopt wel in grote lijnen; alleen met zijn slotconclusie ben ik het niet eens. Samenwerken is geen noodzakelijk kwaad. Integendeel.
In zijn stuk vindt hij dat de Peelsamenwerking zo ingericht moet worden dat gemeenteraden zoveel mogelijk invloed uit te kunnen oefenen op het beleid. Omissie in het stuk is dat hij op geen enkele wijze aangeeft hoe dit geregeld moet worden.

Aan het slot van zijn artikel komt hij met de suggestie de mogelijkheid van een correctief referendum in de regeling op te nemen. Met een correctief referendum kunnen onder een aantal voorwaarden genomen besluiten worden teruggedraaid. De moeilijkheid is echter dat het correctief referendum nog lang niet tot de mogelijkheden behoort. De Tweede Kamer is met het initiatief voorstel akkoord gegaan; de Eerste Kamer moet het voorstel nog behandelen; daarna is nog een grondwetswijziging noodzakelijk. Het is nog lang niet zeker of er een gekwalificeerde meerderheid voor het voorstel is. In ieder geval duurt het nog jaren voor het correctief referendum ingezet kan worden.

Het CDA is niet zo voor een correctief referendum. Onze parlementaire democratie is een representatieve; daarin pas het correctief referendum niet erg goed.

Over wel of niet het bestaan van het democratische gat kom ik eerstdaags terug, ook n.a.v. de discussie in de raad op donderdag 27 juni j.l.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185