zondag 28 juli 2013


 

De crisis slaat toe.


Afgelopen week verschenen een aantal artikelen in de media over de crisis. De gevolgen worden steeds zichtbaarder en schrijnender. De laatste maanden worden gehele gezinnen dakloos, omdat zij uit hun woning worden gezet door huurachterstanden en niet meer op te brengen hypotheekverplichtingen. Nieuw is met name dat hele gezinnen  op straat komen te staan. Ook de middenklasse komen steeds meer in de problemen. Het begint te lijken op toestanden die we uit Amerika kennen.

Gemeenten kunnen in deze gevallen heel weinig doen. Schrijnend is in  het HD te lezen dat Laarbeek deze mensen doorverwijst naar Helmond. Zo ga je toch niet met je mensen om, denk ik dan. Terecht schreef het HD in zijn commentaar:
Alles wijst erop dat nu een nieuwe categorie daklozen aan het ontstaan is. Doodnormale gezinnen kunnen de huur of hypotheek niet meer betalen en worden op straat gezet. Ze hebben niets misdaan, maar ze verloren hun baan en kwamen in een spiraal naar beneden. Omdat ze een hoge hypotheek namen toen iedereen dat deed. Of omdat ze ooit zzp'er werden en nu verstrikt raken in een bureaucratie die is ingericht voor een maatschappij in loondienst.
Wie door de gaten in het vangnet valt, rest nog een laatste strohalm voordat de leegte van de straat wacht: de daklozenopvang. Een noodoplossing die, bij gebrek aan perspectief, nooit lang mag duren.
Wie leeft naar de maatschappelijke norm en desondanks in de problemen komt, moet kunnen terugvallen op de overheid. Daar ligt een van haar wezenlijke taken. Dichtnaaien van de gaten in het vangnet verdient dan ook de hoogste prioriteit bij gemeenten en Rijk: regelingen aanpassen zodat niemand er tussendoor valt, schuldenoplossingen mogelijk maken voor voor wie tussen de wal (baanverlies) en het schip (onbetaalbaar huis) komt.
Dat het zo ver zou komen dat normale gezinnen met have en goed op straat zouden komen, hadden weinigen gedacht. De volgende stap in het aftakelingsproces is overvolle opvangfaciliteiten en gezinnen die leven in auto of in een krot.
Amerikaanse toestanden, heette dat vroeger.”
Inderdaad, hier ligt de wezenlijke taak van de overheid: wie buiten eigen schuld in problemen komt, moet kunnen terugvallen op de overheid.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185