dinsdag 30 juli 2013


 

De Nederlandse economie is lek.


Vorige week kwam de gezaghebbende Amerikaanse krant, the Wall Street Journal, met een alarmerend artikel over de Nederlandse econome. Volgens de krant slaat de Nederlandse economie lek. De Wall Street Journal ziet Nederland afstevenen op een langdurige stagnatie.

Eigenlijk zei de krant wat we eigenlijk allemaal wel weten, maar niet toe willen geven. De Nederlandse economie slaagt er maar niet in uit de crisis te komen. Het is zelfs zeer de vraag of de aanpak van het kabinet Rutte-Asscher wel de juiste is. Steeds meer stemmen betwijfelen of het bezuinigingsbeleid wel effectief is. Het zou volgens een groot aantal economen zelf averechts werken.

Nederland is ziek, zei Lubbers ooit. Veel te veel mensen zaten destijds in de WAO. De verschillende kabinetten hebben deze ontwikkeling weten te stoppen. Waar men geen oog voor had, waren de fundamentele fouten in het kapitalistische systeem. De economische crisis brachten deze aan het licht. Begonnen als een bankencrisis werd het een echte economische crisis die alle sectoren van de economie raakte. Voor Nederland kwam hierbij ook nog de huizencrisis. Nederland bleef achter bij andere landen, vooral Duitsland.

Hoe we e.e.a. moeten oplossen, is nog lang niet duidelijk. Signalen zoals de Wall Street Journal afgeeft, moeten we oppakken. De crisis gaat echt niet vanzelf over.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185