maandag 8 juli 2013


 

Nog een keer Nuenen


Het blijft rommelen in Nuenen. De raadsbrief van het Nuenense college houdt de gemoederen nog steeds bezig. Een aantal Nuenense partijen wil dat het college de brief terugtrekt. De argumentatie die zij hiervoor gebruiken, lijkt mij niet eens zo heel vreemd. Het college heeft wel heel snel en heel radicaal positie gekozen
Op de site van het ED lees ik:
“Oppositiepartijen W70, D66, fractie Van Bree en coalitiepartij VVD hebben in een brief het college van B en W van Nuenen ter verantwoording geroepen. De raadsleden van deze partijen (9 van de 19) voelen zich geschoffeerd door het college. In hun ogen hebben B en W de wens van de gemeenteraad genegeerd door nu een pleidooi te houden voor een fusie van Nuenen met Geldrop-Mierlo en Son en Breugel.
Die fusie stond beschreven in een raadsinformatiebrief van het college van 2 juli.
Op 27 juni sprak de raad zich uit voor een verregaande ambtelijke samenwerking tussen de 3 gemeenten. Volgens de 4 partijen heeft het college de bevoegdheden van de raad 'door dit besluit met voeten getreden', zo is te lezen in de brief. De ondertekenaars geven B en W tot dinsdag 11 uur de tijd dat besluit terug te draaien.
Maar burgemeester Maarten Houben zegt in een reactie dat van 'een besluit' geen sprake is. En ook Ernst van der Ley, fractievoorzitter van coalitiepartij PvdA, zegt dat de briefschrijvers abuis zijn: "Dit is geen collegebesluit. Het is een voornemen van B en W om met een voorstel te komen. Besluiten nemen doet de gemeenteraad."
Burgemeester Houben benadrukt dat het college voortgeborduurd heeft op de door de raad ingeslagen weg. "Maar laten we elkaar nou niet voor de gek houden: daarmee kom je er niet mee." Het college bepleit daarom een onderzoek naar de voor- en nadelen van herindeling.”
Ik heb de Nuenense raadsbrief maar eens opgezocht. Voor de brief zelf  KLIK HIER. De brief is heel helder en geeft het standpunt van het college weer. Is het handig om het zo te doen. Ik denk van niet. Als college vraag je om teruggefloten te worden. De burgermeester van Aalst-Waalre heeft dat onlang ook aan den lijve ervaren. Als je te ver voor de troepen uitloopt, loop een gerede kans dat je teruggefloten  wordt. Alleen met heel voorzichtig opereren en heel goed communiceren kom je verder. Olifanten in een porseleinkast, maken alleen maar brokken.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185