maandag 22 juli 2013


 

Provinciale reactie op rapport Huijbrechts.


Op 2 juli 2013 heeft de provincie haar eerste zienswijze op het rapport Veerkrachtig bestuur in Brabant gepubliceerd. Het is een vrij uitvoerige eerste reactie geworden. Deze reactie moet gezien worden als een eerste aanzet voor een visie. Het is de start van een vervolgproject en niet het einde hiervan. GS roepen alle politieke partijen op de bestuurlijke toekomst onderdeel te maken van hun verkiezingsprogramma.
 GS schrijven dat zij zich terdege realiseren dat de toekomst niet alleen meer in handen ligt van de provincie. De huidige netwerksamenleving is een andere dan die van de achter ons liggende periode. Zij willen in overleg en samenspraak tot duurzame oplossingen komen.

De zienswijze heeft links en rechts tot nogal wat kritiek geleid. Met name in Zuidoost Brabant. Het Eindhovens Dagblad heeft vorige week uiting aan deze kritiek gegeven. Tot tweemaal toe zijn ze er op teruggekomen met twee artikel die nogal suggestieve titels droegen. “ Provincie wil zelf grip op de regio” schreef de krant op woensdag 17 juli en “ Den Bosch houdt Metropool aan de teugel ” op de volgende dag. Er is sprake van een levensgroot verschil van opvatting: het SRE ( de toekomstige metropoolregio Eindhoven) wil een aantal inkomsten vanuit de WGR+ behouden en zoveel mogelijk een eigen koers varen; de provincie staat voor de eenheid van Brabant.

Op 4 september is er een overleg tussen de provincie en de regiogemeenten van Zuidoost- Brabant. “ Dit wordt een belangrijke dag ” zei de Eerselse burgemeester, Anja Thijs, in het ED. Daar kon ze wel eens gelijk in hebben.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185