woensdag 10 juli 2013

Eerste Kamer laat de omvang van de gemeenteraden intact.


Afgelopen dinsdag heeft de Eerste Kamer het initiatiefvoorstel om de omvang van de raden  met 10% te verkleinen met een grote meerderheid afgewezen. Zelfs de eigen fractie van de indiener, de PvdA, stemde uiteindelijk tegen het voorstel. . Belangrijkste redenen voor de PvdA om tegen te stemmen, is de taakverzwaring die de komende jaren met de decentralisaties werk, langdurige zorg en jeugd op gemeenten afkomt. Daarnaast neemt door gemeentelijke herindeling het aantal raadsleden als vanzelf af. Ook CDA-senator Sophie van Bijsterveld  stelde in haar stemverklaring dat dit voor het CDA de belangrijkste redenen zijn om het voorstel te verwerpen.

Voor het kabinet is dit opnieuw een tegenvaller. Het kabinet had de bezuiniging die vermindering van het aantal raadsleden zou opleveren − achttien miljoen euro structureel − al ingeboekt.  De zoveelste ingeboekte bezuiniging werd weggestemd.

Verkleining van de raden ligt, zo blijkt weer opnieuw, heel gevoelig. Gezien alles wat op raadsleden afkomt,lijkt het ook een onlogische gedachte.

 Anderzijds krijg ik soms  de indruk dat raden best verkleind kunnen worden. Als je b.v. ziet,waar in Laarbeek het seniorenconvent allemaal voor ingezet wordt of zich laat inzetten, vraag je je wel eens af of we op de goede weg zijn. Zo ondermijn je automatisch de positie van de  raad,terwijl het probleem niet wordt opgelost. Mogelijk zelfs wel groter wordt. In deze gevallen wordt doortastend verlangt. Het krantenartikel van vandaag in het ED lijkt dit alleen maar te bevestigen .VOOR HET ARTIKEL KLIK HIER


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185