woensdag 3 juli 2013

Raadsleden in de fout



 

 

Gisteren berichtte het ED met een grote kop “Weer een raadslid in opspraak ”. Op dezelfde bladzijde stond ook een groot verhaal over Valkenswaardse ambtenaren die in de fout waren gegaan met het verzilveren van oud ijzer. Met al deze berichten moet je als argeloze lezer wel de indruk krijgen dat het in Brabantse gemeenten een grote bende is. Ik denk niet dat dit het geval is en dat de krantenkoppen iets meer genuanceerd hadden mogen zijn.

We krijgen de afgelopen tijd wel wat veel van dit soort berichten voor onze kiezen. Natuurlijk elk bericht in dit kader is er een teveel. En het doet zonder meer afbreuk aan het aanzien van de politiek. Laat het duidelijk zijn, wat in Laarbeek, Helmond en Someren de laatste tijd naar buiten is gekomen over declaratiegedrag van bestuurders en een drietal raadsleden is zonder meer verbijsterend en ongelooflijk. We moeten echter niet alles over een kam scheren.

Wat de raadsleden betreft die in de fout zijn gegaan, ligt het toch enigszins genuanceerder. Hier zijn niet direct aanwijzingen voor machtsmisbruik of fraude. Deze raadsleden zijn in de fout gegaan door de regels niet goed na te leven. Ze hebben werken voor de gemeente als zelfstandige ondernemer iets te gemakkelijk opgepakt. Deze raadsleden hebben verzuimd de benodigde ontheffing aan te vragen. Deze regelgeving is meer dan een formele aangelegenheid. Het is ingevoerd ter bescherming van de medeondernemers en om te verhinderen dat werken via handjeklap toegeschoven worden en anderen daardoor benadeeld worden. Ook is de regeling bedoeld om belangenverstrengeling te voorkomen. Deze regelgeving is dan ook zonder meer een noodzaak. En zoals bij alle regelingen: de regels moeten nageleefd worden.

Het Helmondse raadslid Vervoort is daar heel helder en open in; raadslid van Dijk zocht in zijn mededeling aan het begin van de raadsvergadering van vorige week de schuld bij anderen en niet op de eerste plaats bij zichzelf. Dit was niet helemaal fair. Raadsleden zijn en blijven zelf verantwoordelijk voor hun doen of nalaten.

Van Dijk had dit zich beter moeten realiseren.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185