woensdag 2 mei 2012



Woordvoerder


Soms kijken we heel verbaasd op als zich weer eens een Laarbeekse wethouder in de media meldt. Soms is het allerminst duidelijk hoe de taken in het college verdeeld zijn. Er is niets mis als een wethouder spreekt over onderdelen uit zijn portefeuille. Dat is zelfs vanzelfsprekend. Vreemd wordt het echter als hij zich opwerpt als woordvoerder over een terrein dat niet het  zijne is.

De voorbeelden zijn legio. De laatste tijd  gebeurt het steeds vaker. Zo wierp wethouder Biemans  zich op als woordvoerder toen burgemeeester Jacobs bij de intocht van Sinterklaas in Helmond de brug in Aarle-Rixtel ter sprake bracht. Uiteindelijk moest niet alleen Jacobs tot de orde geroepen worden, maar ook wethouder Biemans die zich duidelijk op het terrein van de burgemeester had begeven.

Bij de discussie over het biodiversiteitsbord was het wederom wethouder Biemans die als woordvoerder optrad en niet de portefeuillehouder milieu, wethouder van Zeeland. Op 20 april kwam wethouder Briels in het Eindhovens Dagblad aan het woord over de verplaatsing van de politiepost van het Ontmoetingscentrum naar het gemeentehuis. Had hier niet de burgemeester aan het woord moeten komen, zo vraag je je af als je dit leest?

Bestuurders moeten zich een zekere discipline aanmeten. Onderdeel hiervan is dat zij zich in de media niet op de portefeuille van een collega begeven. Doen ze dat niet, dan is de kans op het  ontstaan allerlei fricties. Daar zitten we niet op te wachten. Evenmin trouwens ook niet dat wethouders in het college tot de orde geroepen moeten worden.

Overigens , de aanstaande verhuizing van de politie naar het gemeentehuis vind ik een goede zaak. Zorg er wel voor dat de politie zichtbaar blijft.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185