dinsdag 8 mei 2012



Lijsttrekkersverkiezing


Het CDA heeft gekozen voor de verkiezing van de lijsttrekker door de leden zelf. Voorzitter Peetoom had hier aanvankelijk nogal wat moeite mee, omdat het voor het bestuur een risico in houdt. Allerlei halfgaren kunnen zich immers aanmelden . 

Uiteindelijk heeft het partijbestuur er toch mee ingestemd. Ik denk dat het in deze tijd het  ook niet meer anders kan. VVD en PvdA zijn het CDA op dit punt voorgegaan.

Het CDA gaat het debat aan met 6 kandidaten. Erg verrassend zijn de kandidaatstellingen niet. Bij de lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA zagen wel al dat de invloed van de media heel erg groot was. Ook dit herhaalt zich nu. Martijn van Dam werd bij de Wereld draait door neergesabeld. Liesbeth Spies werd in Nieuwsuur vakkundig afgeserveerd. Marcel Wintels werd in het zelfde programma neergezet als oneerlijk. Madeleine van Toorenburg hield zich verassend goed staande bij Pauw en Witteman. Haersma Buma houdt zich  heel verstandig gedeisd. Bleker ( Eerlijk, helder, Henk ) kreeg zondag wel een heel merkwaardige opgemaakte presentatie in Nieuwsuur. Mona Keijzer lijkt de nieuwe ster van het CDA te worden.

Ik ben heel benieuwd naar de debatten die komen gaan. Vooral ga ik kijken naar de inhoud, naar waar de verschillende kandidaten voor staan en waar ze met het CDA naar toe willen. Op dit moment heb ik nog geen enkele uitgesproken voorkeur voor deze of gene kandidaat. Niemand springt er duidelijk uit.

De keuze voor een openbare aanwijzing van de lijsttrekker heeft ook gevolgen voor de plaatselijke afdelingen. De plaatselijke afdelingen kunnen nu niet meer zelf met een voordracht voor een lijsttrekker komen bij de verkiezing voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Dit is nu een definitief gepasseerd station. Ook plaatselijk zal het roer om moeten en zal er een lijsttrekkersverkiezing georganiseerd moeten worden naar het voorbeeld van het landelijke CDA.

De plaatselijke afdelingen doen er verstandig aan zich hierop te gaan voorbereiden. Het is immers al snel zo ver.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185