woensdag 9 mei 2012



Noordoostcorridor

 

Gelukkig leven we in een land waar iedereen mag zeggen wat hij wil. Dat is een groot goed. Iedereen mag ook een mening hebben over wat er gezegd wordt. Ook dat is een groot goed. Deze gedachte kwam bij mij op toen ik de brief van het Platform Aarle-Rixtel over de inhuur van expertise door de gemeente las.

Ik denk dat het Platform de bedoeling van het in huren van expertise niet helemaal goed begrepen heeft. Het CDA heeft dit enige tijd geleden al gevraagd. Dit is gebeurd naar aanleiding van het raadsbezoek aan de gemeente Delfland. Ons verzoek is door het college en de raad overgenomen. Het voorstel tot inhuur van expertise is de resultante hiervan.

In Delfland hebben wij ervaren hoezeer deze gemeente baat heeft gehad bij het inhuren van een deskundige die als strateeg de gemeente begeleid heeft. Het gaat dus niet zozeer om een techneut die alle berekeningen en wat meer door berekent en de gemeente advies geeft, maar veel meer om een strategische advisering van de gemeente en om uit de aanleg zoveel mogelijk voordelen van de gemeente Laarbeek te halen. Dat is de intentie, niets meer en niets minder.

Het Platform Aarle-Rixtel probeert in haar brief de gemeente de les te lezen. Dat mag, maar het moet wel op ware feiten gebaseerd zijn.De briefschrijvers pretenderen beter te weten dan de raad zelf wat deze raad besloten heeft. Ik vind dit nogal aan matigend, zeker als zij van verkeerde premissen uitgaan. Zij blijven zich beroepen op het fameuze bestuursakkoord uit 2007 en vergeten dat dit akkoord allang vervangen is door de Structuurvisie deel D, Brainport –oost. Het bestuursakkoord is allang een gepasseerd station: er is met de structuurvisie een nieuwe realiteit ontstaan. Wie dit niet wil inzien, is ziende blind. De in te huren expert moet zich volgens het Platform blijven bewegen binnen de smalle marges van blz.38 van het bereikbaarheidsakkoord. Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Hiervoor gaan we geen € 50.000,00 uitgeven!

Overigens staan in de brief een paar termen die in de toekomst een grote rol kunnen gaan vervullen. Ik vraag me af of Het Platform zich realiseert wat termen als randweg en een viaduct met balkonfunctie impliceren.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185