maandag 14 mei 2012



Evaluatie gast van de raad


Ook in de commissie Algemeen Bestuur was er feitelijk maar een echt bespreekpunt. Het betrof  de evaluatie van het project Gast van de raad. Dit project loopt al vanaf 2006.Het stelt inwoners in staat een kijkje achter de schermen van de raad te nemen. De raad probeert hiermee de inwoners meer te betrekken bij het bestuur en de politiek.

In de evaluatie wordt geconstateerd dat de laatste jaren de belangstelling voor het project terugloopt. Aan afschaffing van het project wordt nog niet direct gedacht, zo staat in de evaluatie. Wel is het voorstel alleen gasten toe te laten op verzoek en te zoeken naar alternatieven die beter aansluiten op de wensen en behoeften van inwoners. In de Kadernota die deze week gepresenteerd is, wordt overigens gezegd dat het project gestopt wordt. Dit lijkt een beetje op het vooruitlopen op een gewenste beslissing. Het geeft wel aan in welke richting op het gemeentehuis gedacht wordt.
De evaluatie zelf biedt een paar suggesties van de portefeuillehouder voor een vervolg. Hij denkt hierbij aan een jaarlijkse bijeenkomst van nieuwe inwoners en de suggestie voor een jaarlijkse Laarbeekdag. De evaluatie zelf is niet heel helder. Dat wreekte zich ook in de discussie in de commissie.

In de eerste instantie bleek dat alle partijen het instituut Gast van de raad wilden behouden. De formuleringen waren niet allemaal even helder, maar daar kwam het toch in grote lijnen  op neer. De portefeuillehouder pakte dat ook zo op en stelde zich achter dit standpunt. Echter niet nadat hij zijn teleurstelling had uit gesproken over het feit dat de commissie in zijn ogen geen oplossingen had aangedragen.

Dat was inderdaad zo. De makke van de evaluatie was dat het stuk niet helder was in de probleemstelling. Hierdoor werd de commissie in het begin op het verkeerde been gezet. In de tweede instantie kwam de helderheid, toen met name de oppositiepartijen het onderscheid maakten tussen het bestuurlijke proces dat aan de gasten van de raad wordt uitgelegd en het streven naar burgerparticipatie. Dit laatste is geheel iets anders en als zodanig geen doel van het project gast van de raad van de raad. Met name Greet Buter bracht dit heel helder over het voetlicht.

Ik vond het jammer dat de portefeuillehouder in zijn beantwoording van de tweede instantie hier niet op inging. Hier lag een kans om ook in Laarbeek een bezinning op burgerparticipatie op gang te brengen. Ik vond dit jammer.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185