zondag 6 mei 2012



Ruimte

 

De val van het kabinet heeft ook voor de gemeenten gevolgen. Tot voor kort zag net er naar uit dat in de komende periode alle energie en tijd gestoken zou moeten worden in de grote transities ( Wet werk naar vermogen , De Awbz en de Jeugdzorg).Door de val van het kabinet is alles ineens vloeibaar geworden. Door de Kunduz-coalitie worden heel veel voornemen van Rutte c.s. teruggedraaid of uitgesteld. Deze wee zal duidelijk worden welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Dan zal veel duidelijk worden.

Voor gemeenten ontstaat er in ieder geval ruimte. De drie transities zullen wel uitgesteld worden . Alles zal dan afhangen van het nieuwe kabinet . De gretigheid waarmee partijen zich nu ontdoen van  de erfenis van het gedoogkabinet geeft nu al aan dat de wind in dit land volkomen gedraaid is. Ik ben daar gelukkig mee.


Door deze ontwikkeling krijgen we in de raad meer gelegenheid en ruimte om lokale onderwerpen op de agenda te plaatsen. De grote tijdsdruk van de transformaties is weg. De stelselwijzigingen worden noodgedwongen opgeschoven naar  na september 2012 en mogelijk wel een eind 2013 in. Ook dit is winst. Immers je moet niet willen dergelijke ingrijpende veranderingen in een vloek en zucht door te voeren. Dat geeft alleen maar problemen.
Zaak zal het zijn de tijd goed te gebruiken en met name ons te bezinnen op de mogelijkheden voor een specifiek eigen plaatselijke invulling van de transities. Want dat ze op de een of andere manier uiteindelijk door zullen gaan, is wel duidelijk. En dan is de eigen invulling van groot belang. De extra tijd die we nu krijgen zouden we vooral hieraan moeten besteden. 

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185