dinsdag 15 mei 2012



Differentiatie bij gemeenten


Bij zijn werkbezoek aan St. Oedenrode toonde Commissaris van de Koningin,Wim van de Donk, zich een voorstander voor een wijziging van de grondwet. Hierdoor zour er meer differentiatie tussen gemeenten mogelijk worden. Grote gemeenten zouden meer taken kunnen krijgen dan kleinere die zich tevreden zouden moeten stellen met een kleiner pakket. Nu maakt de grondwet geen verschil tussen gemeenten. Elke gemeente, groot of klein, heeft hetzelfde takenpakket. Van de Donk schaart zich met zijn uitspraak aan de zijde van voorstanders van A- en B-gemeenten. Volgens hem zou dat in Brabant best kunnen. In het ED van zaterdag 12 mei zegt hij: “ We hebben een gevarieerde provincie, met steden en plattelandsgemeenten ” Alsof dat het doorslaggevende criterium is.

Ook Liesbet Spies gaat in het jongste nummer van het VNG Magazine een heel eind met van de Donk mee met het idee van de taakdifferentiatie tussen gemeenten.`` Er zijn nu al grote verschillen tussen gemeenten `` zegt zij. Differentiatie moet kunnen, alleen `` het moet niet nadrukkelijk van bovenaf worden opgelegd ``.Dit is natuurlijk geheel in de lijn van de beleidsregel van het kabinet dat fusie van onderaf moeten komen.

Is dit niet allemaal om de het brei heendraaien? Als gemeenten te klein zijn om alle taken uit te voeren, is herindeling de enge mogelijke oplossing. A- en B- gemeenten maken is hetzelfde als wat we gezien hebben in de brandweerwereld. Bij brandweerfusies bleef de oude vrijwillige brandweer brandweertje spelen met een oude aftandse brandweerauto. Nostalgie, niet meer!

Als de voorgestelde grondwetwijziging zou doorgaan, krijgen we iets dergelijks: een gemeente zonder invloed met een kleine raad voor de folklore. Zoiets zouden we toch niet moeten willen!

Ik hoorde dezer dagen iemand zeggen: elke stap in de richting van meer gemeentelijke samenwerking is weer een stap in de richting van herindeling. Ik denk dat dit waar is.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

P.S. De volgende blog zal in verband met Hemelvaart op maandag 21 mei verschijnen.