dinsdag 29 mei 2012



Verkeersveiligheid

De N615, de weg door Laarbeek naar Eindhoven/Gemert , moge dan wel niet de gevaarlijkste weg van Nederland zijn, zoals RTL onlang had berekend. Feit blijft dat deze weg onveranderd hoog scoort in de categorie gevaarlijkste wegen, ook al is niet in alle opzichten helder waarom er op deze weg zoveel ongelukken gebeuren.


De gemeente Laarbeek heeft een aantal wegen op haar grondgebied liggen die bepaald niet veilig zijn te noemen. Behalve de doorgaande N615 vallen in deze categorie ook de Provinciale weg en de Mariastraat, de Sonseweg en de afbuiging van Hoofakker naar de Sonseweg. Aanvankelijk heeft de gemeente Laarberk bij de Provincie en Rijkswaterstaat vooral aangedrongen op een betere afstemming van de verkeerslichten bij de Beekse brug. De laatste tijd zien we dat de gemeente bij de Provincie gelukkig ook de aandacht vraagt voor de andere knelpunten.

Tot op heden heeft de gemeente hiermee weinig succes. De Provincie houdt de boot af in afwachting van de ontwikkelingen rond de Noordoost Corridor. Zo krijgt de gemeente Laarbeek een koekje van eigen deeg, zou je kunnen zeggen.

Natuurlijk heeft de Provincie gelijk. De aan te leggen Ruit zal de problematiek op de bestaande wegen zeerzeker verminderen. Tot het moment van  realisatie blijven de gevaarlijke situaties bestaan. Hoe lang dit nog zal duren,kan niemand met enige zekerheid aangeven.

Dit alles maakt het verzet van Laarbeek tegen de omlegging enigszins hypocriet. Ik ken geen gemeente die zich verzet tegen een omleiding, zoals de Noordoost Corridor, als hiermee het doorgaande verkeer uit de kern  wordt gehaald en een aantal gevaarlijke situaties definitief worden opgelost. Welke gemeente verzet zich tegen het aanbod een rondweg aan te leggen die veel problemen oplost. 

Laarbeek zou verstandig moeten zijn.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185